Per-Inge Lidén

Föreningsdemokrati

Föreningsdemokrati är något av det finaste jag vet. I många länder styrs allt från fotbollsklubbar till kyrkor och partier av traditioner, penningstinna moguler eller hierarkiska strukturer utan gräsrotskontakt.  I vårt land består samhället till en stor del av föreningar. Där varje medlem har en röst. Gammal som ung. Rik som fattig.

 

Inom loppet av en vecka har jag varit med på två årsmöten. Ett för Miljöpartiet i Karlstad och ett för Skårekyrkan. Verksamhetsberättelser har redogjort för vad som hänt under året, ekonomin har redovisats och godkänts, styrelser har valts och nya budgetar och verksamhetsplaner antagits.

 

För Skårekyrkan var det den 158:e verksamhetsåret som det berättades om. Stort. Långt före demokratins genombrott i Sveige hade föreningen möten där män och kvinnor bestämde tillsammans – med en röst var. I föreningssverige föddes den svenska demokratin. Föreningsdemokrati kan var jobbig också. Även styrelser kan få kritik. Medlemmar kan ha olika åsikter och debatter bli livliga. Men den här delen av vår demokratiska tradition är något vi ska vara rädda om och vårda.

 

Och du som är med i en förening; var stolt- du är en viktig del av svensk demokrati. Och gå på årsmötet- det är du som bestämmer.


Senaste inläggen.
Barn 18 Sep
Gymnasielagen 23 Aug
Bloggat på nwt.se.
Desktop