Per-Inge Lidén

Utmattningsdepression och livet därefter

Nu i augusti är det elva år sen jag började arbeta heltid igen efter att ha varit sjukskriven för utmattningsdepression. Psykiska sjukdomar är svåra att hantera för alla. Den som drabbas såväl som närstående. Det är sjukdomar som inte syns utanpå, vilket komplicerar det hela. Men de är lika verkliga. Jag lovar. Jag fick  god och professionell hjälp av såväl sjukvård som försäkringskassa. Det är jag tacksam för. Det gjorde att jag kunde komma tillbaks. Och tänk! Sedan några år har jag ett utsatt uppdrag som förtroendevald. Det är fantastiskt hur en kropp och ett psyke har förmåga till läkning. Men jag har lärt mig en läxa. Och jag har mina knep. Jag lyssnar tydligare på kroppens signaler. Jag tar aldrig med handlingar hem. Jag månar om att ha en arbetsplats fylld av växter och harmoni. Och jag unnar mig att segla , gå på teater, snickra och umgås med familj och vänner. Men det är klart. Man vet aldrig. Är man en gång drabbad blir man kanske för alltid lite mer skör. Jag vet inte riktig. Men det är ett själsligt ärr man bär med sig. Och en livserfarenhet.

Jag tror att vi behöver tala mer om psykiska sjukdomar. Vara rädda om varandra på arbetsplatserna och förstå att det finns inga stålmän/kvinnor. Vi är alla vanliga människor. Kom ihåg det nu när arbetsåret drar igång för så många av oss.


Senaste inläggen.
Gravarundan 08 Jul
Livets mening 02 Jul
Vänern 29 Jun
Bloggat på nwt.se.
Desktop