En av oss…

Dag 3 med En av oss…

Dag 3, tisdagen den 27 februari.

Redan nu börjar vi ledare bli bortskämda med en grupp som trots trötthet, intryck av alla de slag, en och rejäl vinterkyla och flera timmar i ”vårt fort” (bussen) är så tappra. Med i tid och hänger i på dagsprogrammen och innehållet. Stor cred alla barn! Med stort engagemang och kreativitet, vilket också gäller träffsäkra charader på ”gammel-ledarna”. Det lägger vi dock i arkivet för pay-back ? Please wait and see Children!

Dagen startades med en rundvandring under ledning av Kim, som gav oss chansen att se vackra och äldre delar av Krakow och slottet Wawel, och höra storyn om draken, vilken pryder stadsvapnet.

Under krigsåren fanns det många människor runt i världen som gjorde skillnad för andra, en av dessa var Oscar Schindler. Vars delar av fabriken idag är ett museum, dels för verksamheten på Fabryka Schindlera på Ulica Lipowa som bedrevs av Oscar med hjälp av bl. a Izak Steern med flera. Museet ger också en historisk återblick över staden Krakow, före – under – efter kriget. Ett mera upplevsebaserat uppbyggt museum får man nog leta efter, fem tummar av fem! Det kändes också att här kan vi fått med oss flera kreativa korn inför redovisningen!

En annan återkoppling till vårt besök i Oslo är installationen av tomma stolar som finns utanför Aakershus fästning vid gamla Amerikakajen, liknande installation finns i Krakow på Plac Bohaterow – Gettots hjältars torg. Idag en plats för mycket eftertanke med alla dessa tomma stolar, här skulle vi ha haft en skrivuppgift under temat: ”Mina framtidstankar.”! Men kylan gjorde det olidligt att skriva utomhus. Det blev istället walk-and-talksamtal över ämnet och ens visioner efter studenten. Aldrig fel att stanna upp och tänka efter vad man vill göra när man blir stor, det gäller oss alla, oavsett ålder!! Vi hann med en kort- kort historik över apotekaren Pankiewics och hans personals motståndsverksamhet och hjälp till människor i Krakow också.

Vi valde att göra ett avbrott i dagens arbete för lite fritid, med egna små turer i Krakow med besök i en och annan affär!!! Eller bara hänga på ett café’ och njuta av tillvaron, vi har några rutinerade café-hängare i gruppen. Café europeiska vid Rynek Maria inbjuder till glass och en bra bok.

Ett basgruppsarbete som startades upp på hemmaplan inför resan skulle redovisas på plats, vilket också innebar att basgrupperna med sina respektive ledare lotsar och visar oss andra vägen till den platsen för byggnaden som är grunden i arbetet. Och här go vänner ska ni veta att detta arbetet är en kaskad av kreativitet, fantasi, historia, nutid, kunskap, lära varandra/andra och inlevelseförmåga. Vilket innebär musik, gatuteater, sång, information under framförandet etc. Det är en fröjd att se och höra dessa redovisningar ? Definitivt ingen lätt uppgift för juryn bestående av Kim från UNO ungdomens och Frida från Folkuniversitetet Karlstad.

Redovisningarna skedde på följande platser i Kazimierz

–                     Plac Nowy.

–                     Izaac’s Synagoga.

–                     ”Trappan”, där en scen ur filmen Schindlers List spelades in.

–                     Remuh Synagoga.

Kvällen avslutades med middag på den israeliska restaurangen Hamsa, som erbjöd en varierande och god meny att ta del av. Vi firade av Emelie också som fyllde år. Gratulatje ?

 

”Den här resan har varit väldigt givande för mig som medmänniska men också kunskapsmässigt.

Jag har lärt mig ännu mer om förintelsen än det jag visste innan men också lagt märket till andra detaljer i historien som jag inte tänk på innan.

Eftersom det var min andra gång jag fick följa med till Polen i projektet ”En av oss” så har jämfört mycket med året innan.

Jag kan med handen på hjärtat säga att denna gång kändes mer äkta för mig än min första gång då jag hade lite svårt med mina känslor. Jag kände mig tom och arg förra gången medans denna gång kände jag mer skyldighet att lära och visa min grupp samt alla elever vad faktiskt en medmänniska är.

Jag kunde även känna känsla ledsen och mitt huvud kändes tyngre efter varje besök vi gjorde under resan.

Men mitt upp i all denna negativitet och ledsamhet så var det extra viktigt för mig att emellan åt höja stämningen hos mina medmänniskor runt om mig i bussen.

Jag märkte också hur alla fina människor runt om mig påverkade mig på en emotionell nivå, va dom ledsna var jag ledsen, var dom glada så var jag lycklig.

Det finns egentligen hundra andra saker jag skulle kunna skriva om men jag väljer att skriva det som va viktigast för mig under denna fantastiska resa.

Jag vill även påminna om att man aldrig kan föreställa sig hur man kommer reagera på en sån här resa eller hur man kan må så dåligt men skratta så mycket på en timme. Det måste upplevas för att bli förstått.

Tack för en oförglömlig resa alla som var med! Och tack för att ni fina människor får mig att tro att det fortfarande finns gott på denna jord!

Ni är fantastiska människor och ta hand om varandra <3.”

/Amina Montana, basgruppsledare från Ungdomar för Trygghet.

 


Senaste inläggen.
Äntligen! 15 Mar
Bloggat på nwt.se.
Desktop