Christian Holm Barenfeld

Dubbelfel av Berit Högman

Bild: Print screen svd.se


Socialdemokraternas Berit Högman är upprörd över att vi moderater KU-anmäler socialdemokratiska ministrar som inte gjort sitt jobb eller där i alla fall stora frågetecken kring hanteringen av säkerhetskrisen och situationen på Transportstyrelsen finns. Detta uttrycker hon i en intervju med Svenska Dagbladet.
Berit Högman borde inte oroas över Moderaternas och Alliansens agerande utan fokusera på allvaret i att regeringen inte har skött sitt jobb. Inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson tvingades lämna sina uppdrag och försvarsminister Peter Hultqvist kommer med stor sannolikhet avsättas när riksdagen samlas för öppnande i september. Det gör han, inte på grund av Alliansen och vårt agerande utan på egna meriter, för att inte ha tagit sitt ansvar och gjort sitt jobb. Han har själv medgett att han haft information om frågor rörande rikets säkerhet i omkring ett och ett halvt år, utan att meddela statsministern om det. Detta trots att han är försvarsminister och sitter i det säkerhetspolitiska råd som statsministern inrättat.
Det är varje riksdagsledamots ansvar att stå upp för rikets säkerhet och arbeta för Sveriges bästa. Vilken politisk inriktning det innebär beror ju så klart på vilket parti man tillhör. Det är dock inte Moderaternas och Alliansens uppgift att skydda en regering som inte gör sitt jobb. 

Därtill hamnar Berit Högman inte så lite fel  i intervjun när hon vill påskina att Alliansens misstroende mot den bristfälliga  S-regeringen skulle vara att vi vill skifta fokus i debatten av internpolitiska skäl. Hon försöker där göra en tafflig så väl som totalt felaktig parallell till Storbritannien och Falklandskriget under tidigt 1980-tal. Falklandskriget startades alltså inte av Margaret Thatcher för att hon hade inrikes problem. Det var den argentinska militärjuntan som invaderade Falklandsöarna och utlöste kriget. Det borde vara allmän kunskap. Berit Högmans uttalande är endera illvilja eller en avgrundsdjup historielöshet. För jag antar att det inte är en uppslutning bakom den tidigare argentinska militärjuntan från Berits sida, eller?

Åter till KU-anmälningar och frågan om den bristfälliga svenska regeringen. Vad som exakt kommer att ske och hur Konstitutionsutskottet bedömmer hurde skall hantera avseende de inkomna granskningsanmälningarna är det utskottet själva som avgör. Det är det alltså inte Socialdemokraternas vice gruppledare, Berit Högman, som gör.

Bild: Falklandsöarna
 

Bild: Margaret Thatcher & Christian Holm Barenfeld i London, november 2006.


Senaste inläggen.
Veterandagen. 29 Maj
Bloggat på nwt.se.
Desktop