Stina Bergström (MP)
Etikett. Sveaskog

Nu blir det färre kalhyggen i statens skogar

Nu lackar det mot jul. Det har varit en intensiv och spännande höst. Regeringen  har lagt fram en rad viktiga gröna förslag. Som en historisk stor miljöbudget. Som förslaget att de ensamkommande barnen som kom till Sverige hösten 2015 ska få stanna.  Som en tredelad föräldraförsäkring och en samtyckeslag. På klimatområden räknar vi nu in 55 olika åtgärder som gjorts sedan regeringstillträdet. Jag har sagt det förut; Miljöpartiet i regering gör skillnad!

Igår presenterade Per Bolund och Karolina Skog en annan viktig nyhet. Nu ska det bli färre kalhyggen i statens skogar. Statens Fastighetsverk och Fortifikationsverket får i uppdrag att utveckla arbetet med grön infrastruktur och hyggesfritt skogsbruk.

Det är ett viktig steg för att den statliga skogen, den vi alla äger, ska brukas mer hållbart. Nästa steg måste vara att även Sveaskog, där 14 procent av de svenska skogen finns, får ett uppdrag. Sveaskog har den senaste tiden varit ute i ordentligt blåsväder både för hur de bedriver skogsbruk i sina ekoparker  (här hittar du en dokumentär i radioprogrammet Kaliber) och en planerad avverkningen på Brännvinsberget i Dalarna.

Jag har ställt en fråga till näringsminister Mikael Damberg kring detta och fått ett svar vars riktighet ifrågasatts av bland annat Naturskyddsföreningen. Som också skickat ett öppet brev till Sveaskogs styrelse. Fortsättning följer….

Men först ska vi alla ta lite julledigt. Själv hoppas jag på mer snö så att skidorna kan plockas fram. Måste börja träna för Tjejvasan…

Ha en riktigt bra Jul och ett Gott Nytt År!

Skogsbesök i norr och i riksdagen

I fredags var det återigen dags för mig att sätta mig på tåget för ett besök i mitt fadderlän;  Västernorrland. Det blev en dag i skogens tecken. Birgitta Skoglund och Birger Hjörleifsson från MP Sundsvall hade tillsammans med Oskar Forsberg och Niklas Åberg från Skogsstyrelsen arrangerat ett spännande program. Dagen började med en träff med  Hans Asplund, kommunens skogsförvaltare. Hans berättade om kommunens arbete med att förvalta de tätortsnära naturreservaten och försöken med att bedriva ett hyggesfritt skogsbruk på delar av kommunens marker.

På eftermiddagen träffade vi ut till Birgitta Velander, engagerad skogsägare, som visade oss runt i skogen kring sin släktgård utanför Sundsvall. Birgitta har skött skogen sedan 80-talet och det var spännande att höra hennes tankar kring sitt skogsbruk. Hur hon planerar kommande skötselåtgärder och noga tänker igenom hur de olika skiftena ska brukas och vad som helt ska lämnas. Bland annat besökte vi ett område där Birgítta röjt bort granen för att få en tallskog som hon planerar att sköta med en form av kontinutetsbruk.

20160226_151700iskogen

20160226_163940hossbirgitta

20160226_154657skog

 

 

 

 

 

 

I onsdags arrangerade jag och Lars Tysklind(L) ett välbesökt seminarium om kontinuitetsskogsbruk i riksdagen. Medverkade gjorde Malin Sahlin från Naturskyddsföreningen, Mikael Karlsson från Silvaskog, Leif Öster från Ekoturismföreningen och Herman Sundkvist från Sveaskog.

Seminariet filmades och du kan se det här: http://youtu.be/AGtBIJMPnpw 

 

image


Senaste inläggen.
Bloggat på nwt.se.
Desktop