Stina Bergström (MP)
Etikett. Nordisk transportplan

S-holm-Karlstad-Oslo på 2.55

Igår var jag på Stortinget  och pratade snabbare tågförbindelser mellan Stockholm-Karlstad-Oslo. Idag tar det sex timmar att åka de drygt 50 milen och det är längre tid än det tog för några år sedan. Med några nya bansträckningar, mer dubbelspår och andra tåg skulle vi kunna komma ner till tre timmar.

Till glädje inte bara för de fem miljoner människor som bor i denna region och får snabbare resor inom regionen utan också för alla de 1, 3 miljoner människor som varje år flyger mellan våra huvudstäder och istället får ett klimatsmart, bekvämt och enkelt sätt att resa.

Vi var ett 70-tal personer som deltog i konferensen. Bland annat stortingsledamöter, riksdagsledamöter, region- och kommunpolitiker från båda sidan gränsen. Jag var en av tre inledningstalare och jag tryckte på vikten av prata med en röst, se till att det görs en utredning med olika alternativ och se till att planerna kommer in i en gemensam Nordisk transportplan. Vi måste planera gemensamt för klimatsmarta person- och godsstråk på järnväg i Norden. Tågen ska inte stoppas av en landsgräns.

Förra veckan hade jag och Per-Inge Liden en debattartikel i Värmlands Folkblad om detta.
Och idag berättar jag om mina tankar kring konferensen i NWT.


Senaste inläggen.
Bloggat på nwt.se.
Desktop