Stina Bergström (MP)
Etikett. kongress

På grön kongress i Liverpool

IMG_jag

I helgen var jag i Liverpool på tidernas största gröna kongress. Närmare 2000 deltagare från 90 olika länder hade samlats när både European Greens, de Europeiska gröna partierna, Global Greens, gröna partier i hela världen, och Green Party i England, Wales och Skottland hade kongress samtidigt. Vårt språkrör Isabella Lövin höll ett bejublat invigningstal.

Kongressen var en otrolig upplevelse på många plan. Fantastiska tal. Lärorika seminarier. Och spännande möten med gröna från hela världen.

Jag pratade inför kongressen om Europas jordbrukspolitik och den gröna omställningen av jordbruket. Det är alltid en utmaning att prata inför många, särskilt på engelska. Men det gick bra.

Programmet var späckat med spännande seminarier och work-shops. Jag deltog bland annat på två som handlade om landgrabbing och skogsskövling i världen. Ade Zuchri från Indonesien berättade, med gråten i rösten, om hur hälften av Indonesiens regnskogar sedan 2013 skövlats och ersatts av palmoljeplantage med den korrupta regeringens goda minne. Ewa-Sufin-Jacquemart från de polska gröna berättar om hur den polska regeringen nu har sagt ja till avverkningar i en av Europas mest skyddsvärda skogar Bialowiezaskogen. Över hela världen kämpar de gröna för att rädda våra sista rester av naturskogar. Så och i Sverige….

Jag träffade Frank Habineza från Rwanda som återigen ställer upp i presidentvalet trots att han förra gången hotades och tvingades i exil. Jag lunchade med de gröna från Vitryssland som lever under ständigt hot att bli fängslade. De fick mig att inse hur tacksam jag är över att vara grön politiker i en demokrati. Och hur viktigt det är att vi värnar och strider för den rätten. I Sverige och resten av Världen.

De engelska språkrören Carolina Lucas och Jonathan Bartley höll ett starkt tal tillsammans.

De engelska språkrören Carolina Lucas och Jonathan Bartley höll ett starkt tal tillsammans.

Tillsammans med Frank Habineza som ställer upp i presidentvalet i Rwanda i år

Tillsammans med Frank Habineza som ställer upp i presidentvalet i Rwanda i år.

Jujin Lee, som jag träffade första gången på klimatmötet i Lima, presenterade mig för Sydkoreas gröna partiledare Juon Kim Tans

Jujin Lee, som jag träffade första gången på klimatmötet i Lima, presenterade mig för Sydkoreas gröna partiledare Juon Kim Tan.

Kongress med bra beslut

Så har vi då kongressat i dagarna tre. Kongressen i Västerås var nog den mest spännande kongress jag varit på. Fylld av både väntade och oväntade beslut.

Arbetstidsförkortning

Det var stort att få vara med och debattera och besluta om det nya partiprogrammet. Det var skönt att vi fick ett så tydligt kongressbeslut för att behålla kravet på sänkningen av normalarbetstiden i partiprogrammet. 169 röster mot 50 för min och nio andra miljöpartisters kongressmotion om en sänkning av arbetstiden till 35 timmar i veckan, i ett första steg.

I fredags hade jag, Lise Nordin, Valter Mutt, Annika Lillemets och Carl Schlyter en artikel på Svenska Dagbladets Brännpunkt om varför MP måste fortsätta att slåss för sänkt arbetstid. En viktig reform både för den som har ett arbete, för den som vill ha ett arbete och för en hållbar framtid.

Vinster i välfärden

Det var också viktigt att vi fick en så tydlig och skärpt skrivning om vinster i välfärden i vårt partiprogram – ”Eventuella vinster ska återinvesteras i verksamheten”. Det är bra – skattepengar ska användas i verksamheten – inte delas ut i vinst.

En kongress är inte bara debatter, omröstningar och fantastiska tal av våra språkrör – det är också alla dessa givande möten med miljöpartister från hela Sverige. Mycket hinner avhandlas över en bit mat, en kopp kaffe, eller en öl i baren…

 

 

 

Det är politikens fel att tåg är dyrare än flyg

Så var årets MP-kongress i Umeå till ända. Som vanligt roliga, späckade dagar med mängder av goda samtal med miljöpartister från hela Sverige, spännande debatter, seminarier och lååånga voteringar.

Jag deltog i ett seminarium om hyggesfritt skogsbruk och pratade järnvägskampanj och trafikpolitik vid flera olika utskott och debatter. På lördagen hade Åsa, Gustav och jag en debattartikel i DN – Det är politikens fel att tåg är dyrare än flyg. Enligt en färsk Sifo-undersökning tycker 90 procent av svenska folket att det borde vara tvärtom. Ansvaret ligger hos regeringen. Inför flygskatt, stoppa höjningen av banavgifterna och bygg ut järnvägen.


Senaste inläggen.
Bloggat på nwt.se.
Desktop