Stina Bergström (MP)
Etikett. Jesper Johansson

Om tre val – inställda, hedrande och viktiga

MPVärmland2015

Igår skulle det varit val. Kändes väldigt bra att få vara ute och knata i  Bodaskogen istället för att dela ut valsedlar…

I lördags gjordes det dock många val  på Miljöpartiets årsmöte i Skoghalls Folkets Hus. Mycket hedrande att återigen bli omvald som språkrör tillsammans med Jesper Johansson. Vi kommer nu att få nöjet att arbeta tillsammans med Aleese Rydlund som valdes till ny ordförande. Vi växer stadigt i regionen och jag tror att vi slog rekord på deltagande i årsmötet. Extra roligt var det att så många från Grön Ungdom var på årsmötet med många bra debattinlägg.

Regeringen gjorde för en tid sedan det viktiga valet att säga upp avtalet med Saudi-arabien. Det har blivit stor uppståndelse i kölvattnet av det och efter Margot Wallströms modiga uttalanden om att det faktiskt inte är ok att prygla oppositionella bloggare och förtrycka kvinnor. Det handlar om Mänskliga rättigheter, inte om ett lands inre angelägenheter.

Stolt är jag över både henne och regeringens val. Sedan må Bildt och näringslivstoppar gnälla bäst de vill.

MPVärmlandmånga

Hektisk valrörelse

skjyltuppsättningValrörelsen har gått in i slutspurten och så har jag. Dagarna är fyllda av studiebesök,  debatter, torganförande och valstugearbete.

Förra veckan besökte jag bland annat Ola Hultman på Värmlands skogsförråd. Där var det bråda dagar eftersom det växer svamp så det knakar i skogen just nu. Ola visade mig runt i lokalerna och över en kaffe diskuterade vi MP:s företagarpolitik. Att sänka den generella arbetsgivaravgiften istället för att ha kvar lägre arbetsgivaravgift för unga skulle för Värmlands skogsförråd löna sig. Ola välkomnade också MP:s förslag med slopat sjuklöneansvar.

Kantareller från Värmlandsskogen på väg ut i Sverige och Europa.

Kantareller från Värmlandsskogen på väg ut i Sverige och Europa.

I lördags pratade jag på torget i Arvika, i söndags var jag på Lillerudsdagarna. Men igår fick jag jobba på hemmaplan. Jag, Maria Ekberg och Bengt Karlsson, våra toppnamn i Kil, bjöd Bodaborna på fika och politiska samtal utanför Konsum i Högboda. Det blev många goda samtal. Bland annat om  MP:s landsbygdspolitik.

fika

 

Varför jag anser att Miljöpartiet är ett landsbygdsparti berättade jag i lördagens VF:

http://www.vf.se/nyheter/allman/mp-ar-ett-landsbygdsparti%E2%80%9D

På samma tema spelade min språkrörskollega  Jesper Johansson och jag in en film förra veckan. Lite töntigt kanske, men himla roligt hade vi:)

https://www.youtube.com/watch?v=9NBxBrkRsw8

 

 

 

 

 

 

Få kvinnor med politisk makt i Värmland

När jag var i Ransäter på Värmlands ”Almedal” fick jag frågan vad jag som det största demokratiproblemet för Värmland. Jag svarade:

– Den skeva könsfördelningen i kommunledningarna. Det är männen som har makt, det är män som prioriterar vad det ska satsas pengar  på. Det är männen som har störst inflytande på i vilken riktning Värmland ska utvecklas.

När jag satt i kommunstyrelsen i Kil förra mandatperioden var vi som mest tre kvinnor av 11 ledamöter. Det är självklart att det speglade av sig på diskussionerna kring bordet. Och besluten. Jag var rätt frustrerad många gånger när jag märkte hur rörande överens männen, över partigränserna, var om vad som skulle prioriteras i kommunen. Killarnas ishockyklubb istället för tjejernas ridklubb.  Ny rondell för bilisterna, de flesta män, istället för cykelbana för cyklisterna, de flesta kvinnor ? Osv….

SVT har gjort en granskning på hur få kvinnor som sitter i landets kommunstyrelser . Arvika utmärker sig som en kommun i botten, med elva män och bara fyra kvinnor i styret. Kommunalrådet Claes Pettersson uttalar sig i Värmlandsnytt.

När Claas Pettersson, som ordförande i Arvikas kommunstyrelse träffar Värmlands andra KS-ordföranden är det 14 män och 2 kvinnor i rummet.  Om ledaren för landstinget och region Värmland är med också är det 16 män och 2 kvinnor. Så ser könsfördelningen ut bland de högsta politikerna i Värmland…

Men jag är glad över att vara med i ett parti som klarar sig bäst i SVT:s granskning av vilket kön vi placerar i kommunstyrelsen, 44 procent av de gröna ledamöterna i landet är kvinnorna.

I Kil har vi en kvinna, Maria Ekberg, som ledamot i kommunstyrelsen. I Karlstad delar Maria Frisk och Per-Inge Lidén på kommunalrådsposten. I landstinget har vi nu en kvinna, Eva Hallström, som landstingsråd. För nästa period, föreslår vi en man, Jesper Johansson. Så fördelar vi maktpositionerna i Miljöpartiet. Rättvist och jämlikt

 

 

 

 

 

 

 

Nytt handlingsprogram för MP Värmland

I går presenterade min språkrörskollega Jesper Johansson och jag MP Värmlands handlingsprogram för nästa mandatperiod. Ett program som vi har arbetat med under drygt ett år. Vi har gjort studiebesök, jobbar i arbetsgrupper och remissat våra förslag till andra organisationer.

Handlingsprogrammet fokuserar främst på frågor som kan påverkas genom landstinget och Region Värmland. Därför är sjukvården och kollektivtrafiken två huvudämnen i programmet. Andra viktiga ämnen är bland annat jobb, utbildning, energihushållning,

Miljöpartiet vill att hela Värmland ska utvecklas på ett hållbart sätt, med bra vård och bra kollektivtrafik i alla delar av länet.

För att åstadkomma en sådan utveckling vill vi bland annat :

  • Behålla spridningen av vårdcentraler och ambulansstationer över hela länet
  • Öppna mellanvårdsplatser på flera orter
  • Förbättra vården för psykiskt utsatta
  • Behålla de nedläggningshotade tågstationerna på Fryksdalsbanan och Värmlandsbanan
  • Öppna nya stationer i Skåre, Skattkärr och Vålberg, samt utreda nya stationer i Edsvalla Segmon, Slottsbron och Filipstad.
  • Påbörja planeringen av snabb järnvägsförbindelse mellan Oslo och Stockholm

Hela handlingsprogrammet hittar du på vår hemsida mp.se/varmland

NWT artikel från pressträffen

 

 

Varför kan inte tågen stanna? Debatt i Fagerås

Fagerås

Varför kan inte tågen stanna? Vad har ditt parti för landsbygdspolitik, tycker ni att människor ska kunna bo på landsbygden i Värmland?

Det var två frågor som flera av de deltagande politikerna inte ville svara på i gårdagens debatt om framtidens kollektivtrafik i Värmland.

Jag hade fått ledigt från riksdagen för att kunna följa debatten i Missionskyrkan i Fagerås, för detta är en av mina hjärtefrågor. Att tågen på Fryksdalsbanan och Värmlandsbanan ska stanna även på de mindre stationerna har jag kämpat för ända sedan 2006 när förslaget om att lägga ned stationer kom första gången.

Även vi som bor på landsbygden har rätt till en bra kollektivtrafik. Var tågen ska stanna kommer att styra var det är möjligt att bo i framtiden.

Jag ställde min fråga om partiernas landsbygdspolitik direkt till Mats Sandström (S) och Karl-Johan Adolfsson (C). Karl-Johan Adolfsson, som har varit kommunalråd i Sunne i många år, menade att genom att se till att centralorten Sunne får bra och snabba tågförbindelser så gynnar man dess ”omland”. Mats Sandström försökte gömma sig bakom att han är ordförande i regionens kollektivtrafiknämnd och gav inga svar på vad han och hans parti tyckte i frågan.

Inte heller fick vi som var där något bra svar på varför tågstationerna måste läggas ner. Ove Ekman (KD) var dock ärlig med varifrån han hade fått underlag till sitt ställningstagande.

– Värmlandstrafiks VD har berättat för mig att 500 fler kommer att ta tåget istället för de 50 som inte kommer att kunna ta det i framtiden, sa Ekman.

Men bättre underlag för beslut behöver vi politiker allt ha när vi ska ta viktiga beslut om Värmlands framtid. Jesper Johansson, som deltog i debatten för Miljöpartiet, försökte på sin tid som ordförande i Värmlandstrafik få fram ordentliga underlag. Till följd att han fick lämna sin post.

Men frågan om tågstoppen är inte en fråga som vare sig Värmlandstrafiks tjänstemän eller politiker ska fatta beslut om. Det är en strategisk fråga som måste in i det Trafikförsörjningsprogram som Regionfullmäktige ska besluta om i början av mars. Jag hoppas att de politiker som deltog i debatten lyssnade noga på allt klokt som sades från alla som kommit för att lyssna och ställa frågor. Och att de tar sig en ordentlig fundera på frågan: Vad har ditt parti för landsbygdspolitik ?

 

Artikel i VF idag om debatten

Miljöpartiets debattinlägg om framtidens kollektivtrafik i Värmland i måndagens VF

 

Sänt från riksdagens mobila e-posttjänst


Senaste inläggen.
Bloggat på nwt.se.
Desktop