Värmland Pride

Tusen tack.

Idag är det lite drygt tre månader sedan vi tillsammans gjorde Värmlands hittills största Prideparad och medan året lider mot sitt slut vill vi passa på att tacka alla som gjorde det möjligt.

 

 

Tack Krister för all hjälp i Prideparken. Tack Björn för all hjälp med ljud och ljus. Tack Krister för all hjälp med elektronik och transporter. Tack Elias för all hjälp från dag ett. Tack Ebba för hjälpen i Prideparken. Tack Johnny för all uppmuntran i och med monteringen. Tack Sören för utmärkt samarbete och goda råd. Tack Josefine & Fredrik för städhjälpen. Tack Ingvar för transporthjälp. Tack Pia och Rudolf för all hjälp mellan himmel och jord. Tack Lars Lerin för bidraget till auktionen. Tack Konsum Värmland för ert stöd. Tack Karlstadsbuss, Värmlandstrafik och Svenska kyrkan för regnbågsflaggningen. Tack Robert på Keolis som ryckte in och hjälpte oss i sista stund. Stort tack Region Värmland & Karlstads kommun för bidragen. Tack alla sponsorer, utställare, artister, kommuner och företag runtom i Värmland. Tack Hyrljud som ställde upp med så kort varsel. Tack till våra volontärer samt Polisen för ett beundransvärt samarbete. Tack alla ni som kommit med kritik, tankar och åsikter som förbättrat Pride.

 
Och sist men inte minst vill vi tacka alla er fantastiska människor som deltog i paraden och prideparken, tillsammans gjorde vi Värmlands hittills största Pride någonsin.

Värmland Pride älskar Lars Lerin.

Vår allas älskade Lars har nyligen donerat tusch/akvarellen Ur ”Axels tid” daterad 2014 till vår ideella organisation som i skrivande stund auktioneras ut på Tradera till högstbjudande. Vinnande bud går oavkortat till Prideveckans programpunkter som pågår 7-12 september. Eventuellt överskott skänks vidare till andra organisationer som arbetar för allas lika värde.

Som om det inte är nog har även Sandgrund Lars Lerin reducerat entrépris á femtio kronor för den som uppger ”Värmland Pride” vid entrén till museet.

Länk till auktionen: http://www.tradera.com/item/230901/240374994/varmland-pride-alskar-lars-lerin

Värmland Pride hjärta Värmlands Museum.

Nu har det hänt igen. Ännu en gång har ett framstående värmländskt flaggskepp äntrat vår horisont. Det är Värmlands Museum som visar samarbetsvilja och engagemang. Under Prideveckan kommer vi att husera med något eller några programpunkter under deras tak och lagom till Prideparken står regnbågsflaggan i topp vid vår scen. Värmlands Museum hälsar att fler saker är på gång, vilket vi ser fram emot. Så klart!

uduertc1qltx0ciyou27

Värmland Pride hjärta Karlstadsbuss.

Här kommer en solskenshistoria. Håll i hatten nu för idag är vi mycket stolta och glada över att Karlstadsbuss väljer att flagga regnbågsflaggan på samtliga bussar i hela Karlstad under hela veckan. Ja, du läste rätt. Hela veckan!

Den 12 september kommer att skrivas in i historieböckerna då drygt hundrafemtio bussar runtom i hela Värmland, såväl Karlstadsbuss som Värmlandstrafik stolt flaggar med regnbågsflaggan. Karlstadsbuss hälsar att det kommer fler överraskningar längs vägen så håll er uppdaterade här på bloggen såväl som på vår facebooksida.

karlstadsbuss-web

Värmland Pride hjärta PostilJohan.

Så var det äntligen klappat och klart. Vi är idag väldigt nöjda och glada över att presentera samarbetet med PostilJohan. Ja, du vet de där turkosa snabba inslagen som swishar förbi i cykelbanorna runtom i Karlstad. PostilJohan kommer att vara Prideparkens enda matställe och vad som kommer att säljas på plats återstår att se. Men en sak är säker. Vi kommer att få se mer av deras BikeBite. Vi längtar till den 12 september mer än någonsin nu när bitarna börjar falla på plats.

postiljohan-thumb-481x255-1406761533

Värmland Pride hjärta Röda Korset i Karlstad.

Klockan är nu dags-att-lägga-ifrån-sig-projektet-och-börja-laga-mat men hur kul är det när en får chansen att arbeta fram nya idéer tillsammans med en av världens mest humana föreningar? Dagens möte med Röda Korset i Karlstad gav ännu en fantastisk försmak på hur stort och bra årets Värmland Pride kommer att bli. Inte minst på grund av alla goda krafter som vi får chansen att fånga upp och förädla på bästa vis.

Vi är stolta och glada över att Röda Korset i Karlstad tillsammans med Röda Korsets Ungdomsförbund i Karlstad väljer att stötta årets Värmland Pride och vi ser fram emot att låta utvecklingen ta fart. Omedelbums!

 

Alla människor är födda fria.

Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. De har utrustats med förnuft och samvete och bör handla gentemot varandra i en känsla av gemenskap. Tidigare mening är den första punkten i FN:s deklaration över de mänskliga rättigheterna. I en tid som denna, när konservativa vindar fläktar över den europeiska kontinenten tål denna att upprepas, om och om igen. Värmland Pride handlar för oss liberaler om just detta, vikten av att aldrig någonsin glömma denna ståndpunkt.

I skrivande stund skiner solen utanför fönstret, löven i träden fladdrar vackert i den ljuva sommarvinden och genom den öppna balkongdörren hörs skratt från förbipasserande individer. Kanske sa eller gjorde någon något roligt, kanske kom någon att tänka på ett gammalt glädjefyllt minne eller så var det kanske inte så roligt men dagens strålande väder lockade fram ett skratt ändå. Bra väder har ju en tendens till att höja både glädje- och energinivån hos de flesta. Vad vi dock inte får glömma är det faktum att trots att vi lever här och nu, så finns det på vår jord individer som lever i en helt annan tillvaro.

Det finns 195 stater i vår värld. I fem av dessa (Iran, Saudiarabien, Mauretanien, Somalia samt delar av Nigeria) kan en handling av homosexuell karaktär innebära döden enligt den inhemska lagstiftningen. I ytterligare 70 riskeras andra juridiska påföljder så som bland annat långa fängelsestraff. Det behöver inte endast handla om straff till följd av en individs sexuella läggning, det kan även handla om inskränkningar i det vardagliga livet. För att se detta behöver vi inte tas oss särskilt långt utanför rikets gränser.

EU har 28 medlemsstater, utav dessa är det dessvärre fortfarande en minoritet som erkänner samkönade äktenskap. I nio av länderna, Belgien, Danmark, Frankrike, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Spanien, Storbritannien (exklusive Nordirland) och vårt egna Sverige, har så gott som alla individer möjlighet till ett juridiskt likställt partnerskap. År 2015 kan detta upplevas som anmärkningsvärt, man kan tycka att vi i Europa borde ha kommit längre. Vad är det som gör att somliga par är värda möjligheten till ett juridiskt skydd, men inte andra? Ur vår liberala synvinkel finns inget svar på det. För oss är det en självklarhet att alla par ska kunna erbjudas detta juridiska skydd.

Det finns säkert en del som kommer ställa sig frågan; varför ska jag delta i en festival som denna och fundera på om man hör hemma i ett Pridetåg. Vi kommer att delta och vi har inga tvivel kring varför vi gör det. Vi vill se en värld där de mänskliga rättigheterna respekters och efterlevs överallt. Där alla individer har möjligheten att vara vem hen själv vill, älska vem denne vill och kunna göra det med en trygghet och tillit i samhället. Allt för många individer lever idag i en känsla som är precis tvärtemot detta och det är för dem vi deltar. För alla dem som inte kan göra sin röst hörda, för alla dem som inte öppet kan hylla sin och andras kärlek och för alla dem som inte kan synas, för dem deltar vi. Det är de individer som behöver vår solidaritet mest och det är för dessa vi ska stå upp för den.

Robert Andersson och Sara Gunnarsson
Folkpartiet Liberalerna Karlstad

Folkpartiet

 

31 dagar kvar.

prideaffisch

Telefonerna ringer stup i kvarten, mejlkorgen fylls på och ryggdunkarna blir fler och fler. Livet levs till fullo under dessa dagar och det märks att vårt projekt är i slutspurten. Inte minst på hur stressen jagar oss i varenda steg vi tar men någonstans där, mitt i alltihop, finns också den oerhörda peppen och viljan att sätta Värmland Pride på kartan.

Att det här skulle bli någonting halvdant har aldrig någonsin varit aktuellt och även om vi, ju närmre Prideveckan kommer, fått lägga det berömda ”storhetsvansinnesdokumentet” med artistbokningar såsom Cher, Lady Gaga och MIA något åt sidan så kommer vi alltid att sikta högt. Och apropå högt så hoppas vi att publiksiffran blir ännu högre än förra året då uppskattningsvis ungefär tvåtusen personer strömmade till.

Därför bjuder vi nu officiellt in dig till festligheterna den 12 september då det äntligen är dags för årets upplaga av Värmlands Prideparad. Vi bjuder in till en färgsprakande fest med kärlek och glädje i fokus. Den är till för dig som identifierar dig som HBTQI och för alla som stöttar vår kultur. Tillsammans manifesterar vi för alla människors lika värde. Morgonrock, paljetthatt, finskor… Kom som du är!

Vi samlas vid Gubbholmen klockan 15.00, paraden avgår ungefär en timme senare och avslutas i Museiparken. Eller Prideparken som den numera heter. Sträckan är ungefär 2,5 km lång och vi beräknar vara framme strax efter 17.00. Prideparaden inviger festligheterna i Prideparken där festen fortsätter.

Hjälp oss gärna att bjuda in och sprida vårt facebookevent. Klicka här.

 

Kärlek!

Tillbaka med besked.

Startsidebild

Sommaren är kort, det mesta regnar bort.. var det någon som sjöng. Och kanske var det just den här sommaren han menade, den där snubben. Men samtidigt som solen lyser med sin frånvaro värms våra hjärtan av alla andra Pridefestivaler som arrangeras runt om i världen. Nyss var det Stockholm Pride och alldeles innan dess var det Säffle Pride och just nu pågår Reykjavik Pride på Island. Och snart är det vår tur med hela Värmland som manifesterar för allas rätt att få älska vem hen vill. Är det inte underbart så säg.

I dagarna har vi projektledare haft några möten för att stämma av hur vi ligger till i tiden med alla processer vi dragit igång och om allt går enligt plan får vi snart se resultat. Vi är så förväntansfulla och exalterade över att äntligen se hur en idé i början av året blivit till verklighet. Speciellt efter semestertider då vi hunnit vila upp oss på annan ort eller i någon bok för att delvis få perspektiv på det vi gör men också för att just det, vila.

Men nu är vi alltså tillbaka och vi efterlyser dig som har egna idéer, känner till arrangemang där du bor eller är villig att ta egna initiativ för att förädla Värmland Pride. Hör av dig till hej@varmlandpride.com.

Värmlands största Prideparad.

Den 25:e juli klockan 01.25, trots att jag gick och la mig klockan 22.00 så hade jag ännu inte somnat. Jag låg nämligen och tänkte på Säffle Pride. Tänkte på allt som skulle kunna gå fel, tälten blåser iväg, något är fel med tekniken, artisterna är borta, ingen kommer, någon hotar tåget med våld eller att det hela skulle bli översvämat. Jag hade ont i magen och hade svårt att lugna ner mig, så sömnen fick vänta. När jag på morgonen var på väg mot kanalparken såg jag hissade prideflaggor på Stora torget, och då kom glädjetårarna. För jag insåg att trots alla farhågor så är det något stort på gång, vi ska arrangera Pride i Säffle. Något som jag för ett halvår sedan trodde var omöjligt!
Allt fungerade bra. Funktionärerna var aktiva och vi var snabbt klara med arbetet nere i kanalparken. Och plötsligt var det dags att göra sig iordning och bege sig mot Furuskogsparken, där paraden skulle börja. Jag kommer dit klockan 14.00. Alla funktionärer är där och har satt upp bord där de ska sälja T-shirts och flaggor. Hanna (min kusin) gör ansiktsmålningar. Klockan börjar närma sig tre och min räddsla över att ingen kommer dyker upp igen. Det börjar duggregna, nu vill nog ingen gå ut, tänker jag.
Men regnet stannar upp och snart börjar folk att droppa in folk, parken börjar snabbt fyllas Viktor tar megafonen och får alla ställa sig upp sig i ledet redo att gå. Först går banderollen med Säffle Prides logga och bakom den visade det sig senare att drygt 1000 människor slöt sig an. Det visste jag inte då när jag sprang runt i tåget överlycklig med glädjetårar som sprutade åt alla håll. Jag tittade bakåt när vi nästan var framme och insåg att jag inte kunde se slutet av tåget. Jag hann tänka; hur ska alla dessa människor få plats i parken. Men vi fick plats! Dag Rogne intog scenen som öppningstalare. Sen gick hela programmet väldigt fort. Alla på scenen var mycket bra. Bäst enligt mig var såklart min syster Elin som höll tal. Inga ord kan beskriva det. Och surprice surprice, tårarna sprutade. Som tur var så hade jag kära vänner i publiken som kunde torka tårarna (utan handskar). Alltid lika skönt att ha med sig såna bra vänner. Lyckades till och med få dem att komma ut ur garderoben, bokstavligt talat! Vi hade en rosa garderob i parken som det stog ”Kom ut” på. Själv kom jag ut medans jag sjöng ”I’m coming out” av Diana Ross.
Helt plötsligt var det slut och dags att plocka ihop. Självklart var det då det häftigaste regnet kom, tack alla vädergudar! Eftersom jag är den enda i Promotorerna (arrangörsgruppen reds. anm.) som är under 18 år fick jag säga hejdå och godnatt när resten gjorde sig redo för efterfest på Harrys. Jag stannade hemma och åt pizza och bara kände mig så nöjd. Vaknade idag och ser att VF, NWT och EXPRESSEN har skrivit om Säffle Pride. Jag läste det Expressen hade skrivit och ser att det står ”Värmlands största prideparad – i Säffle. Under lördagen har fler än 1500 Säfflebor gått i en prideparad – den största i Värmland någonsin”.
25:e juli 2015 är nerskrivet i historien som dagen då Säffle Pride blev Värmlands största Prideparad. Och jag trodde bara för ett halvår sen att ha pride i Säffle var omöjligt och om 50 personer kommer ska vi vara riktigt glada. Bara i fredags tänkte jag ”Det ska ju regna ganska mycket som om 200 personer kommer så är ju det underbart”. Men 1500 personer valde att trotsa regnet för att visa vart dom står. Jag känner en enorm kärlek till min hemstad och tror absolut att efter gårdagen är det ett ”öppnare Säffle” jag bor i.
11264437_957089307665372_1007636321743574548_n
Karin Hultebring Wärmlund
Säffle Pride

Senaste inläggen.
Tusen tack. 20 Dec
Bloggat på nwt.se.
Desktop