Anders Tallgren

Söndagskul friidrott

Många idrotter ser över sina barn- och ungdomsverksamheter. Man vill minska den tidiga specialiseringen, få bort toppningar och tävlingshets. En hel del idrotter har också köer till sin verksamhet på grund av ledar- eller anläggningsbrist. Dock utgår man ofta ifrån den traditionella mallen där barn ska ha samma förutsättningar som äldre ungdomar eller till och med vuxna. Det behövs inte. Barn kan använda mindre ytor och alternativ utrustning. Det viktigaste är att alla får vara med och att alla får röra på sig. För mycket instruktioner och väntande är ingen hit för dem under 10 år.

 

När jag jobbade med ungdomsfrågor på IF Göta för nästan 15 år sedan hade vi långa köer i de unga åldrarna och flera idrotter hade 2-3 träningar per vecka vilket gjorde det svårt för barnen att hinna med och testa på allt som de ville. Då fattade Göta ett modigt beslut som visade sig vara för sin tid. Vi startade Söndagskul som innebar att alla som ville fick vara med och prova på friidrott en söndag i månaden. Då fick alla som ville friidrotta verkligen pröva när intresse fanns och det fanns goda möjligheter att hålla på med många idrotter. Numera är det varannan söndag och du kan börja vid sex års ålder istället för sju men i övrigt är konceptet detsamma. Alla får pröva alla grenar och det finns en reell chans att hinna med andra idrotter. Som komplement finns Närfriidrott på ett antal skolor runtom i Karlstad och på Hammarö.

 

1987 hängde jag med farsan (som var veteranfriidrottare redan då) till löparkorridoren i källaren på Sundsta Bad- och idrottshus. Gröna, lite knagliga, banor men kul var det och så idag 30 år senare hängde jag med bonusgrabben till höstupptakten av Söndagskul. Jag skulle bara finnas till hands hade jag sagt, andra får sköta ledarrollen nu. Men det slutade förstås med innerplan och lite instruerande. Till och med diskus fick kidsen prova på. Jag menar den stora stjärnan nuförtiden är ju Daniel Ståhl!


Senaste inläggen.
Stavas succé 14 Aug
Friidrotts-EM 06 Aug
Vänern runt 16 Jul
Bloggat på nwt.se.
Desktop