Tecknardrömmar

John Lennons Imagine som serie

Efter terrordådet i Paris saknas orden, men som John Lennon är jag en drömmare. Likaså Pablo Stanley som har gjort en fantastisk tecknad version av Imagine. Läs den på länken nedan.

John Lennon’s ”Imagine,” som serie.

imagine

Inga genvägar till att bli utgiven

bergting2

Foto: Gabriel Liljevall

Fantasytecknare, bok- och rollspelsillustratör, skapare av serieromaner för förlag som Dark Horse och Image Comics: Peter Bergting från Åmål har en verklista som är bedövande.

Nyligen vann Bergting årets Adamsonstatyett som delas ut av Svenska Serieakademin. Ett pris han fick för för sitt ”häpnandesväckande flit” och den internationella karriären. Med serier utgivna i USA, Sverige, Norge, Spanien, Frankrike, Tyskland, Danmark och Italien är han en av de största svenska serietecknarna idag.

Han har varit verksam sedan 1989 och som många andra började allt med att han satt på sitt rum och ritade av serier. Mest superhjältar.

– Det tog egentligen ganska lång tid innan jag började rita egna serier på riktigt, men när jag var 10-12 så hade jag en fotostatkopierad serie i MAD-stil som jag tvingade folk i min närhet att köpa, berättar Peter Bergting. Fördelen med att ha en morsa som jobbade som kartritare. Det fanns alltid tillgång till papper, pennor och den där fantastiska kopieringsmaskinen.

Stämningsfull tecknarstil

Däremot influenser från stora fransk-belgiska tecknare som Mèziéres, Bilal och Moebius (Jean Giraud) i motiven, som är både enkla och komplexa på samma gång. Hans bildspråk är lugnt och tydligt med illustrationer som präglas av en svärta och en stämning som är helt hans egen.

– Jag vill att det ska vara stilrent med klassiska linjer men framförallt att det ska se okonstlat ut. Jag gillar verkligen inte när mina omslag eller serierutor ser ut som om jag ansträngt mig för mycket. Att karaktärerna ser så där krampaktiga ut. Men ju äldre jag blir, desto mer tid verkar jag lägga ner på uttrycket, när jag var yngre hade jag nog lite lättare att släppa igenom något som inte var ok.

Jean-Claude Mezieres, som ritade science fictionserien Linda och Valentin, har varit en stor förebild. Som han dessutom träffade förra året i samband med prisutdelningen av Adamsonstatyetten, då Mezieres vann den.

– Det var omtumlande att få träffa honom. Han var verkligen hur charmig som helst. Man ska ju helst inte träffa sina idoler då risken är stor att man blir besviken, men han var precis så fantastisk som jag hade hoppats på.

Har du någon favoritserie?

– Jag får nog säga Linda och Valentin här, men det finns många. Hellboy självklart, även om det känns konstig att erkänna nu när jag faktiskt jobbar med Mignola sedan ett par år tillbaka.
The Portent

Bergting är mest känd för fantasyserien The Portent som gavs ut på Image Comics 2006. Serien handlar om krigaren Milo och gjorde succé i USA. Med det blev Peter Bergting den förste svensken någonsin som gett ut en egen serie på ett amerikanskt förlag. Det är också den han är mest stolt över.

-Tror jag eftersom det var mitt förstlingsverk. Men jag är nog mer förtjust i Domovoi som kom i år på svenska. Den är det mest personliga jag har gjort.

Domovoi är en fristående uppföljare till Portent som först publicerades som webbserie. Den handlar om en tjej som ­jobbar på ett fik i Gamla stan som serverar spöken, älvor och andra varelser från sagor och myter.

Inga genvägar

Det finns inga genvägar till att bli utgiven menar Peter Bergting.

– Jag tyckte det gick lite väl enkelt när Image skrev kontrakt efter åtta sidor av The Portent och ett väldigt löst manus, men vägen dit hade varit lång insåg jag i efterhand.

När Portent gavs ut var Bergting redan etablerad med nästan 20 år i branschen. Bland annat jobbade han med Hellboyrollspelet och gjort en serie till det. Han menar att många kan rita en sida, kanske tre men ett förlag vill se att du kan rita action, dialog. Allt. Och leverera i tid.

Just nu jobbar han med nästa bok i fantasyserien Trolldomsakademin och har precis börjat på nästa nummer av Baltimore som han gör med bland andra Mike Mignola (Hellboy) till Dark Horse.

– Sedan har jag lite andra pågående saker som en serieroman om fotbollshuliganer till Kartago, en Pixi-bok (äntligen) och lite sånt.

Idag, nästan tio år efter Portent, har han en imponerande lång lista verk bakom sig. Som bara blir längre. Och snart fylls av en helt ny Bergtingserie. Men den vill han vara lite hemlig med än så länge.

bergting_portent domovoi_omslag.indd

 

Här är vinnarna i Kalle Ankas lästävling

Under pompa och ståt på lördagen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm korades vinnarna i Kalle Anka & C:o stora lästävling, en tävling där barn uppmanats att återberätta en bok i fyra rutor. Över 1100 bidrag skickades in till tävlingen och de glada vinnarna som kom på pallplats blev Jonatan Edlund, Elina Saijets och Sara Marin. 

Under hösten har barn över hela Sverige skickat in bidrag till Kalle Ankas stora läsutmaning där man uppmanats att läsa en bok och återberätta den i fyra serierutor. Hur man valde att återberätta boken var upp till barnen själva och man kunde exempelvis välja att teckna, fotografera, klippa och klistra eller vara kreativ på något annat sätt. Tävlingen ingår i det nya initiativet Läslov som drivs av Läsrörelsen och ett växande nätverk av elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandlare, idrottsföreningar, fackliga organisationer, kulturinstitutioner och företag. Tävlingens syfte är att främja läsförståelse och skapa intresse för läsning bland barn.

Totalt skickades över 1100 bidrag in och det blev en tuff uppgift för juryn att välja vinnarna. Slutligen stod det klart att på förstaplats kom Jonahan Edlund från Stockholm för sin tolkning av H.C. Andersens ”Den fula Ankungen” och tilldelades ett stipendium på 1000 kronor, diplom, pokal, medalj samt ett tecknat serieporträtt.

Juryns motivering lyder:
”Jonatan har på ett enastående sätt lyckats kombinera läsförståelse med kreativitet och hittat nyckeln till berättelsens början, vändning och slut.”

– Det har varit väldigt kul, men också tufft att välja ut vinnarna bland alla dessa fantastiska bidrag. Startfältet var väldigt starkt och det var en otrolig bredd bland bidragen med allt från tolkningar av klassiska verk till modernare historier, säger Anna Bergström, projektledare på Kalle Anka & C:o.

Tävlingsjuryn bestod av författarna Sören Olsson och Anders Jacobsson, serietecknaren Arild Midthun, serieskaparen Natalia Batista, samt Anna Bergström projektledare på Kalle Anka & C:o.

Vinnarna:

1:a pris

Jonatan Edlund från Stockholm (Den fula ankungen) med motiveringen:

Som på ett enastående sätt har lyckats kombinera läsförståelse med kreativitet och hittat nyckeln till berättelsens början, vändning och slut.

2:a pris

Elina Saijets från Skokloster (Ronja Rövardotter) med motiveringen:

En genomtänkt och tydlig sammanfattning som visar på läsförståelse kombinerat med vackra bilder.

3:e pris

Sara Marin från Skillingaryd (Var är bus-Alfons?) med motiveringen:

En fantastisk sammanfattning där läsförståelse och påhittighet har kombinerats på ett härligt sätt.

4-10:e pris (utan inbördes ordning)

Malva Andersson (Kalle och chokladfabriken)

Tyra Forsenberg (Barna Hedenhös)

Evelina Gustafsson (Guldlock)

Joel Hemlin (Hungerspelen)

Jakob Künstlicher (Mio min Mio)

Linn Nilsson (Trollkarlen från Oz)

Stella Toepfer (Sagan om det röda äpplet)

Rob Reger om Emily the Strange och hennes katter

Med fyra svarta katter som bästa vänner är Emily en stark seriefigur på 13 år som uppmuntrar alla att vara sig själva, för det är så hon lever. Hennes motto är ”Get Lost” som både är en instruktion till andra att lämna henne ifred och en uppmaning till andra att förvilla sig i och utforska sin egen fantasi. För att få reda på mer om serien tog jag kontakt med Rob Reger som berättar om Emilys märkliga värld

 

Vad var det som först inspirerade dig att skapa Emily the Strange och vilka är dina inspirationskällor?

– Det var faktiskt min kompis Nathan Carrico som först skapade henne. Jag tog designen och vidareutvecklade den. Vi såg att det inte fanns något på marknaden för unga tjejer som var annorlunda och kaxigt. Så Emily fyllde den nichen. De som inspirerar mig är folk jag har mött under min barndom, på college och som vuxen.

Jag har hört att Emily först dök upp på ett klistermärke som delades ut gratis till folk på konserter, i skivbutiker och skate affärer för att marknadsföra Cosmic Debris, klädlinjen som du och Matt Reed grundade. Stämmer det?

– Ja, Emily började som en skatedesign för Santa Cruz Skateboards. Min inspiration var från början bara att sätta henne på tröjor till en kompis. Faktum är att jag då bara ville göra konstiga och knäppa T-shirts. Mitt företag, Cosmic Debris, erbjöd tröjor med konstiga saker på. På den tiden fanns det verkligen inget som var kreativt, fantasifullt, eller annorlunda på T-shirts för tjejer. Jag sålde mina tröjor till ett par affärer i Santa Cruz, och jag tyckte att Emily var en värdig design för tjejtröjor. Efter ett tag tyckte tjejerna det, också.

– Ett av våra nya klädteman är ”Save Yourself”, (rädda dig själv) som innebär … var din egen hjälte … var inte beroende av att andra ska rädda dig eller leda dig. Det betyder också att Emily är för upptagen med att vara sin egen hjälte för att rädda dig.

Skulle du säga att Emily är en feministisk ikon?

– Ja, definitivt. Och det baserar jag på kommentarer från Emilyfansen. Som karaktär representerar hon många icketraditionella idéer och föreställningar om tjejer och vad de ”borde” göra och vara. Emily är en kämpe. Hon gillar vetenskap och matte. Rosa är hennes värsta mardröm och hon slösar inte sin tid och identitet på killar. Faktum är att hon föredrar att de – och alla andra – lämnar henne ifred

Vet du vilka läsarna är?

– Målgruppen är flickor I åldrarna 12-18 år. Men det har hänt att 50-åringar har berättat för mig att de älskar Emilyseriena. På seriemässorna möter vi också fans som köar för autografer och för att få sina böcker signerade. Men det trista är att vi bara har en timme till de här mötena varje gång.

Hur stor skulle du säga att Emilys värld är?

– Emilys värld är väldig och varierad. Där finns allt från en Emily Epiphone Gibson gitarr till en full klädlinje med allt från jackor och skor till klänningar, tröjor och underkläder. Dessutom är vi knutna till ett starkt tryckeri, inklusive serien på Dark Horse Comics, de kommande unga novellerna av HarperCollins som släpps i maj -09 och så klart Krönikorna med Emily. Och så finns det skolmaterial, hårprodukter av Manic Panic, godis, klockor, leksaker och gåvor … du skulle säkert kunna designa ett helt flickrum med Emily.

Vad händer härnäst?

– Vi håller på med en film om Emily som produceras av Dark Horse Entertainment och Mike Richardson. Vi håller på att förhandla just nu och mer än så kan jag inte berätta nu. Men det jag kan säga är att … med tanke på det ursprungliga manuset, kommer Emilyfilmen bli rolig och underhållande och fansen kommer att älska den.

Vill du tillägga något?

– Ja … det viktigaste med Emily är att hon sprider ett budskap om att det är okej att vara sig själv och att göra sin egen grej. ”Gör det själv” är stärkande. Det är okej om andra tycker att du är konstig och annorlunda. Emily tycker att konstig och annorlunda är bättre än att följa en norm. Och det tror jag att våra fans håller med om.

Läsartävling med Kalle Anka

Kalle Anka arrangerar en helt ny sorts lästävling där barn uppmanas att läsa en bok och återberätta den i fyra serierutor. 

Tävlingen är öppen för alla barn upp till 14 år och man kan välja att återberätta genom att teckna, fotografera, klippa och klistra eller vara kreativ på något annat sätt. Tävlingsuppgiften bygger på en uppgift ur lärarhandledningen Skapa egna serier som finns att ladda ner gratis på Serieriundervisningen.se.

Hösten 2015 går i litteraturens tecken i Kalle Anka & C:o. I tidningen återberättas ett antal klassiska bokäventyr som Kalle Anka-historier. Satsningen görs i samarbete med Läsrörelsen och syftet är att främja läslust bland barn och ungdomar.

– Fördelen med tävlingsupplägget är framförallt att det är väldigt inkluderande. Alla kan delta, oavsett nivåer och läsfärdigheter, eller om man gillar att läsa böcker eller serier. Barnen får dessutom möjlighet att visa att de har förstått boken som de har läst på ett väldigt kul och kreativt sätt, säger Anna Bergström, projektledare på Kalle Anka & C:o.

Om Kalle Ankas Lästävling
Tävlingen ingår i det nya initiativet LÄSLOV vecka 44, som drivs av Läsrörelsen och ett växande nätverk av elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandlare, idrottsföreningar, fackliga organisationer, kulturinstitutioner och företag. En jury, bestående av författarna Göran Hägg, Sören Olsson och Anders Jacobsson, serietecknaren Arild Midthun, serieskaparen Natalia Batista, samt Anna Bergström projektledare på Kalle Anka & C:o, utser vinnaren. Finalen går av stapeln på Kulturhuset i Stockholm den 31 oktober.

För mer information om tävlingen och priser, se http://www.kalleanka.se/lastavling

Jubileumsutställning med Dotterbolaget

Serietecknarkollektivet Dotterbolaget firar 10 år med att ställa ut på Stadsbiblioteket i Malmö 12-23 oktober. Alla medlemmar ställer ut med en serie i A3. Den här har jag med:
sara-strandA3
I måndags var det vernissage och det filmades av svt:s K Special, som också filmar på festdagen den 31a. Så, håll koll på det eller passa på att besöka utställningen och se en massa sköna serier.

Webbserie om kriget i Syrien

Att krig är komplexa är ingen nyhet. Men vet du hur kriget i Syren började? Läs webbserien som ger en förklaring till krigets bakgrund.

En konflikt kan tyckas komma från ingenstans och helt plötsligt har den blossat upp till ett inbördeskrig utan dess like. Familjer utplånas och andra flyr för sina liv med en förhoppning om ett bättre liv. Situationen i Syren menar Audrey Quinn och Jackie Roche har ett direkt samband med klimatförändringarna. Läs deras webbserie här och bilda en egen uppfattning.

webbserie

Tell it like it is!

Plötsligt en dag lockade serien på mig igen och jag drogs med in i den än en gång. När jag till slut kom ut på andra sidan var det med en helt ny vinkel på slutet av del 2. Jäklar va bra det blev!

Jag hade villat bort mig från själva syftet med serien och inte gottat ner mig tillräckligt i handlingen. Det gillade den inte. Och lockade på mig och väckte fantasin till liv igen. Istället för att bara försöka bli klar med den, för att kunna gå vidare liksom i livet, kom jag på varför jag började skriva från första början.

Den största aha-upplevelsen med den här berättelsen är att hålla det enkelt. Tell it like it is! Inte en massa sidospår utan allt ska följa den röda tråden = det jag vill säga.

 

Feministiskt pris till Miss Piggy

Miss Piggy

Det här har kanske inte med tecknade serier att göra, men att en fiktiv karaktär kan bli så stor som Miss Piggy måste uppmärksammas.

Snart 60 år har gått sedan muppar debuterade i tv-programmet ”Sam and friends”. Kermit var ännu inte en groda men såg i princip likadan ut, möjligen drog han utseendemässigt mer åt ödlehållet. Än i dag, mer än 44 år senare, spelas nya avsnitt in. Hur som helst. En av de älskade figurerna i showen är den självupptagna grisen Miss Piggy som av många ses som en feministisk ikon. Hon har till exempel gått i fronten mot kroppsfixering – stolt att vara en pluss-storlek. Miss Piggy är en diva med självförtroende får förunnat. Och det är hennes attityd som har gjort att hon nu kan lägga till ytterligare en titel på sitt cv: ”mottagare av prestigefullt feministiskt pris”.

Nyligen fick ”Mupparna”-figuren ta emot priset Sackler Center First Award på anrika The Brooklyn Museum i New York för sina insatser för feminismen. Och hon är i gott sällskap – tidigare har bland andra Nobelpristagaren Toni Morrison och juristen Sandra Day OConnor fått priset.

Då inser du, du vill skriva

Det började som en tanke. En bild av en pojke som springer i ett rödbrunt gräs. Jagad. En replik: – Vänd dig inte om. Då tar den dig!
I många år låg det där och grodde och jag visste inte vad jag skulle göra med det. För att börja skriva något är ångestfyllt, långsamt och trögt. Men det blir bättre, lättare. Hela tiden. För varje sida. Ju fler sidor du skrivit desto fler vill du skriva.
Plötsligt en dag känner du en oförklarlig rastlöshet när du sitter på jobbet, är ute barnen, shoppar vackra vintageklänningar. Det är något annat du vill göra, någon annanstans du vill vara. Då inser du, du vill skriva. Du vill in i historien som håller på att ta form på din dator. Du vill umgås med karaktärerna i din egen bok.
Och tangenternas smatter får sig att glömma allt. Maten på spisen kokar över för du har för länge sedan glömt den. Klockan tickar men du märker inget. Plötsligt håller du en tom flaska välling i handen och undrar var i hela friden den kom från. Sida efter sida blir till kapitel efter kapitel och till sist har du ett manus.
Din text har stycken som rycker med dig och för dig in i fantasivärlden, du behåller dem. Du tar bort sådant du skrivit som känns som kliceer eller påminner dig om sådant som du har stört dig på i andras böcker. Alla serier du har läst och alla filmer du har sett har till sist blivit ditt alldeles egna manus.
Då tar resan en helt ny vändning. Från att vara kreativ och skapande, måste du nu vässa armbågarna och kasta dig in del 2 – att få ditt manus antaget av ett förlag.
Senaste inläggen.
Bloggat på nwt.se.
Jösses! 30 Sep
Desktop