Marléne L Kopparklint

Man kan brinna upp på olika sätt.

Jag är nog en eldsjäl ända in i benmärgen men jag har varit det på olika sätt i livet. Maskrosbarn blir gärna det. Det handlar dock om att välja sätt där man själv inte förvandlas till en hög med aska. När jag var yngre, vilsen och med en ryggsäck fylld med stenar så tunga att den knappt gick att bära, då förvandlades jag till en eldsjäl.

 

Jag fattade ett beslut att jag skulle lämna mitt dåvarande destruktiva liv som kantades av droger, kriminalitet och destruktiva förhållanden, till att bli en ”vanlig” tjej som skulle leva ett ”vanligt” liv. Ta upp skolan, bryta med dåliga personer runt mig, sluta med droger, börja jobba, bli en ung mamma och bygga upp ett tryggt hem för min dotter. Bli drömbilden av den föräldern som jag själv aldrig haft under min uppväxt.

 

Många krav och visioner för en trasig 17-årig tjej.

 

Under denna resa upptäckte jag att det var enklare att hjälpa andra istället för att gå på djupet i mig själv och rulla ut alla dessa tunga stenar ur säcken. Så jag startade en ideell organisation som stod bakom en telefonjour som riktades till ungdomar som hamnat snett i livet. Jag var också aktiv i andra ideella organisationer som riktade sig till utsatta människor. Det blev ett kall för mig och på ett sätt ersatte jag ett destruktivt liv med ett annat. Jag såg till att fylla min tillvaro med att reda ut andras problem, levde deras liv för att förstå och stannade sällan upp för att reflektera över mitt eget.

 

Jag brann verkligen för det jag gjorde men av fel anledningar. Till slut började det lukta bränt och jag förvandlades till en rykande hög med aska som låg ovanpå en bädd av glöd som höll på att slockna.

 

Det blev en tuff lärdom för mig när jag insåg att man inte ska hantera andras problem om man inte är klar med sina egna.

 

Det var för 20 år sedan.

 

Idag kan jag känna mig stolt över att få vara en eldsjäl med rätt förutsättningar ambitioner. Jag är trygg i mig själv och jag flyr inte från något. Det var därför glädjande att tidningen Brandsäkert utnämnde mig till eldsjäl när det gäller att förebygga en av de värsta sakerna som kan drabba en människa. Att det börjar brinna i sitt eget hem. Det blev ett reportage om hur vi jobbar i Karlstad inom detta område men också lite personligt om mig och mitt liv. Hur jag förvandlat det dåliga i livet till något positivt som jag kan använda i mina arbeten.

 

 


Senaste inläggen.
Bloggat på nwt.se.
Desktop