Marléne L Kopparklint

Polisens nya sätt att få fast olagligheter i trafiken

Ja, nu har det blivit svårare att köra olagliga bilar. Polisen nya kamerasystem i sina bilar läser automatiskt av registreringsskyltar och kör dessa mot vägtrafikregistret och registret för efterlysta fordon, för att se om ett fordon är till exempel efterlyst, avställt, stulet eller har belagts med körförbud.

 

Målet med ANPR kamerorna som polisbilarna har utrustats med är att öka säkerheten i trafiken och få bort trafikfarliga fordon. Systemet ger utslag direkt och fordonet kan stoppas för kontroll.

 

Kameran i polisbilarna tar 25 bilder i sekunden och läser automatiskt av registreringsskyltarna.

 

Detta system kommer att försvåra för de som bryter mot lagar och regler i trafiken och polisen hoppas att det leder till att färre döda och skadade i trafikenEn viktig aspekt med detta system är att man på ett enklare sätt kommer att kunna kontroller  när kameran ger utslag på farliga fordon i trafiken, framför allt efterlysta fordon. De körs många gånger av personer som är drogpåverkade och inte har körkort.

Sedan är inte systemet fulländat men med tanke på de små brister som finns, kan man inte låta bli att dra på läpparna 🙂 En polisman som intervjuats av tidningen Svensk Polis berättar om att den ibland kan läsa av fel saker, exempelvis en reklamskylt med ”Oxfilé 85 kr” som den tolkade som en registreringsskylt.

 

Besök gärna min hemsida!

Senaste inläggen.
Ayam cemani 15 Maj
Bloggat på nwt.se.
Desktop