Kan vara bra att tänka tillbaka ibland…

Det är måndag morgon och jag sitter på Advant och tar dagens första kaffe och läser i en bok som heter ”Var bra! Hur du lyckas i den digitala ekonomin”, skriven av Martin Deinoff. Den handlar om den nya affärslogiken – den nya världens ”krävande” uppkopplade konsumenter, den digitala tekniken och en ny typ av konkurrens. Allt detta vet vi ju, men jag tycker att det är bra att tänka tillbaka ibland för att faktiskt förstå vad viktigt det är som företag att hänga med i den digitala tekniken!

 

I dagens informationsöverskott är det lätt att glömma att det för bara ca 20-30 år sedan snarare var ett underskott på information. Martin beskriver i boken 1980-talet med två tv-kanaler och VHS. Jag är född 1980 och kommer väl ihåg känslan när man fick åka med familjen och hyra film (!) och hur man skulle samsas med både syster och föräldrar när man valde filmen. Om vi bara stannar upp och jämför detta med dagens samhälle där du när som helst och vart som helst kan se på det du vill – oftast gratis – så är det inte svårt att förstå att förändringen går snabbt framåt!

 

 

Det är lätt för mig att säga att det är viktigt att hänga med i den digitala utvecklingen kanske du tänker, jag som arbetar med digitala medier och är (hyfsat) ung. Och ja, du kanske har rätt – det är lättare för mig. Men det gör det inte mindre viktigt för dig att förstå och hänga med i den nya tekniken – för ditt företags överlevnad kan hänga på detta. Tänk på din bransch – vad var ”VHS:en” i din bransch för 20-30 år sedan och vad är den ersatt av nu? Och vad kommer att ersätta det som händer nu om 20-30 år? Detta måste varje företag ha i tankarna för att säkra sin överlevnad i framtiden.

 

Så har du aldrig provat att titta på en film på nätet eller använt något sociala media – gör det nu – det är aldrig för sent att lära sig! Var nyfiken och intresserad och ta hjälp att förstå hur allt funkar och hänger ihop. På nätet är dialog och hjälpsamhet ledord och du kommer garanterat att stöta på ett gäng trevliga människor på vägen också :  )

/Linda

 

Bilden – Martin Deinoffs bok ”Var bra : hur du lyckas i den digitala ekonomin”. Du kan köpa den på bland annat bokus.com.