Per-Inge Lidén

Varg i Värmland

Eftersom jag tycker att det ska få finnas elefanter och lejon i Afrika tycker jag att det finns plats för en del varg, björn och järv i vårt land också. Ska dom klara av att ha rovdjur i sin närhet så ska vi också göra det. Människan har ingen rätt att utrota djurarter – utan ska förvalta dem på ett klokt sätt. Tänker jag.

 

Med den grundåsikten var jag och lyssnade på en varg-debatt i Hagfors igår kväll. Och förundrades över den sansade tonen och den goda stämningen i debatten. Glädjande. Alla partier var där. Alla ville ha varg i Värmland. Olika antal förstås. SD ville ha minst varg och MP flest kanske. men alla stödde tanken på gott om pengar till fårstängsel och ersättningar för rivna djur. De borgerliga ville ha en särskild jaktvårdsmyndighet och beslutanderätt på regional nivå och de rödgröna var mer för en sammanhållen nationell förvaltning med naturvårdsverket som får hantera samsynen mellan naturvårds- och jaktintressen.

 

Vi har en rikedom av djur i skogen. Jakt är viktigt och det finns nog inget mer klimatsmart kött än från de vilda djuren – som dessutom fått leva ett fritt liv. Jag tror att det går att upprätthålla en god balans där det finns såväl älg, rådjur som björn och varg i våra skandinaviska skogar.

 

Och så är det skönt att vi kan ha goda och respektfulla samtal om svåra frågor.


Senaste inläggen.
Blåbär 13 Aug
Torka 24 Jul
Kulturkompis 23 Jul
Gravarundan 08 Jul
Bloggat på nwt.se.
Desktop