Per-Inge Lidén

Förenta Staterna och Värmland

Jag var värd för en middag häromkvällen. Karlstads kommun bjöd årets svensk-amerikan, Bruce Karstadt, och en rad människor som sysslar med svensk-amerikanska relationer, i och omkring kinship center, på en bit mat. Trump har inte utnämnt någon ambassadör i Sverige på ett par år men den som har hand om ambassaden, deras charge d`affair David E Lindwall, var med. Jag fick gott om tid att prata med dom båda.

 

Bruce är sedan 25 år föreståndare för American-Swedish Institute i Minneapolis. Ett svenskt kulturcenter som berättar om vår långa historia av ut- och invandring mellan våra länder. Hans förfäder utvandrade från värmländska Rämmen en gång i tiden.  David Lindwall har en lång och intressant diplomatisk bana bakom sig. Han kom senast från Kabul där han varit stationerad under några år. Även han har svenska rötter.

 

Det är intressant med Förenta Staterna. Vi har så stor gemensam historia. En stor del av Sveriges befolkning utvandrade. Vi är djupt präglade av amerikansk kultur och politik. Många trender kommer därifrån. Själv är jag lite fäst vid konstitutionen. Det här att alla medborgare är amerikaner oavsett ursprung. Det är ju något av en smältdegel det där landet. Ingen religion är favoriserad framför den andre. Staten är sekulär. Civilsamhället och föreningslivet är starkt. Sen finns det mycket att kritisera naturligtvis. Men ändå.

 

Jag fick många tankar efter kvällen. Om hur kulturer kan berika varandra. Om svenskbygderna i Minnesota. Och så några alternativa lösnings-scénarier för afghanistankriget förstås.

 

En gång var jag i USA. Med på en körresa till Chicago – 20 september 2001. Kanske dags att göra ett nytt studiebesök…

 

 

 


Senaste inläggen.
Blåbär 13 Aug
Torka 24 Jul
Kulturkompis 23 Jul
Gravarundan 08 Jul
Bloggat på nwt.se.
Desktop