Per-Inge Lidén

Hänga med Alice

Var i Sunne igår tillsammans med vår kulturminister. Vi mötte Inger och Leif Stinnerbom och talade om en teaters utveckling, vi såg Anna Svärd i berättarladan och vi var med på invigningen av Sunne kulturvecka.  Teatern som en del av samhällskritik och glädje på samma gång.

 

Jag tror på kulturens kraft. Och inte bara det professionella kulturutövande som vi är så rikt begåvade med i Värmland. För några år sedan gick jag teaterkurs på värmlandsteatern. Det var berikande. Genom en dotter i familjen som gått på Sundstas estetlinje har jag under några år följt dessa unga som  format olika grupper där man plockat influenser från såväl folkmusik som världsmusik och andra genrer. I replokaler, kyrkor hos våra studieförbund och på bygdegårdar är många människor indragna i kulturskapande i olika former.

 

Det är nåt grundläggande mänskligt i att vi uttrycker oss med kultur. Jag tror på kulturen som utövande och att vi i det goda samhället konsumerar mer kultur än prylar. Bättre för jordklotet – och frågan är om vi inte blir gladare av det också.

 

Och ikväll måndag blir det konsert med Oscar Nyström  och samtal med Alice Bah Kuhnke i kulturkvarteret Almen. Klockan 19. Kom till denna fina innergård om du vill lyssna på tankar om kultur med vår minister.


Senaste inläggen.
Blåbär 13 Aug
Torka 24 Jul
Kulturkompis 23 Jul
Gravarundan 08 Jul
Bloggat på nwt.se.
Desktop