Per-Inge Lidén

Unga människor under radarn

Under veckan har jag träffat några av de karlstadsbor som engagerat sig för de ensamkommande ungdomar som finns i vår stad men inte har någon vettig stans att ta vägen. Det här är en svår fråga. På riktigt.

 

Oavsett vad olika människor och politiska partier tycker så har vi 9000 ungdomar som flytt från krig i andra länder, sökt sig till Sverige – och är på väg att utvisas. Att utvisa unga människor till ett alltmer osäkert Afghanistan är dock svårt – och för mig personligen omoraliskt.

 

Gymnasielagen gör det möjligt för denna grupp att studera och utbilda sig istället för att driva runt och i värsta fall dras till diverse obskyra eller kriminella grupper som vill utnyttja dom. Ung utbildad arbetskraft är ju dessutom precis vad Sverige behöver. Jag gläder mig åt lagstiftningen.

 

Problemet är bara var de ska bo, i vilka kommuner de ska läsa och hur de ska försörja sig. Det är inte helt klarlagt var gränserna går mellan statens, kommunernas, frivilligorganisationernas och de enskilda ungdomarnas ansvar. Så länge de finns i asylsökningsprocess har de boende hos staten / migrationsverket – även om det inte alltid är bra miljöer för unga människor. Men avslagen kommer nu snabbt och boenden stängs ner. I Karlstad ville Miljöpartiet, Centern och Vänsterpartiet att de tills vidare skulle finnas kvar under kommunens ansvarstagande – övriga partier var emot.

 

Det här är en akut fråga för hela Sverige – inte bara Karlstad. Staten, kommunförbundet (SKL)  och frivilligsverige borde därför sätta sig runt ett bord och ta tag i frågan – för att skapa vettiga förutsättning för dessa våra ungdomar. Nu.


Senaste inläggen.
Blåbär 13 Aug
Torka 24 Jul
Kulturkompis 23 Jul
Gravarundan 08 Jul
Bloggat på nwt.se.
Desktop