Per-Inge Lidén

Religion är viktigt

Jag lever sen min barndom med religion som en viktig del av mitt liv. Det har gett mig mycket. Livsmening, frågeställningar, tvivel, gemenskap, konflikter – och utmaningar. Just när man tycker man lever bra i livet kommer nån bibeltext och utmanar mig att bli mer radikal, ge till de fattiga eller att livet inte alls är så enkelt som jag trodde. Kameler ska genom nålsögon och jag vet inte vad. Och det här med församling och gemenskap. Inte enkelt. Det finns människor av alla sorter i våra kyrkor – tro mig. Och på nåt sätt ska man älska dom också. Inte enkelt.

 

I de flesta länder i världen är religionen den viktigaste gemenskapen människan står i. Sverige är möjligen något annorlunda. Därför vill många dominera människors tro – och teologiskt konservativa extremer söker inflytande i såväl kristen-, judisk som islamsk religion. Vi är många som kämpat för att de inte ska lyckas – och jag tror inte de kommer att göra det heller.

 

På söndag kl 10 predikar jag på Solliden, Skårekyrkans sommarnäste. I den folkrörelsedemokratiska del av kristenheten där jag hör hemma, Equmeniakyrkan,  är det så. I söndags predikade Rasmus – en student. På söndag jag. I söndags leddes gudstjänsten av en socialarbetare i stan – på söndag av en bokhandlare. ( Jodå vi har teologer och pastorer också) Texterna handlar om att försonas med sin broder och hur Jesus vill skärpa de gamla buden om att inte döda till att också gälla att ha ett kärleksfullt sinnelag. Svårt – och utmanande.

 

Välkommen.


Senaste inläggen.
Barn 18 Sep
Gymnasielagen 23 Aug
Bloggat på nwt.se.
Desktop