Per-Inge Lidén

Mormorsmormorsmormor

Min mamma Eivor föddes 17 juni 1918. Hennes  mamma Anna Larsson var född 1882, hennes mamma Lovisa Matilda Larsson föddes 1854, hennes mamma Gustava Andersdotter föddes 1814 hennes mamma Anna Hansdotter föddes 1777 och hennes mamma Britta Larsdotter föddes den 29 september 1744. På den lilla gården Tappändan i Ljusnarsberg.  Jag undrar lite hur hennes liv såg ut. Och vad hon tänkte. Och vad hon visste om omvärlden.

 

Detta fick jag veta igår när vi var några kusiner som träffades i klockargården i Stavnäs och drack kaffe den dag min mamma skulle fyllt 100 år. Kusinerna Birgitta och Bertil hade släktforskat. Och berättade. Om människor, datum och olika gårdar.

 

Jag funderar på vad mina barn sex generationer framåt kommer att fundera på. Hur deras liv kommer att se ut. Om de har fred, frihet och en bra värld att leva på. Om jorden är grön och havet blått. Sånt kan jag grunna på. Och det får mig att vara ändå mer rädd om planeten. Och freden. Och om människornas frihet.


Senaste inläggen.
Barn 18 Sep
Gymnasielagen 23 Aug
Bloggat på nwt.se.
Desktop