Per-Inge Lidén

Värmland centrum för säkerhet

Igår var jag i Kristinehamn på invigning av EUs nya lager för kris- och konflikthantering. Det är en stor ära att EU förlagt det lagret i Värmland och i händerna på MSB. Efter invigningen fick vi gå runt på en guidad tur. Här finns tält, vattenreningsanläggningar, oljesaneringsutrustning, kommunikationsservrar, jeepar och allt vad som behövs för snabba insatser vart som helst i världen där en katastrof inträffat. Dessutom har MSB bara i Sverige drygt 1000 personer på en lista som snabbt är beredda att lämnasina ordinarie jobb och rycka ut. Vissa av dom inom 24 timmar. Det är läkare och sjukvårdspersonal, elektriker, ingenjörer, teknisk personal och en mängd olika yrken. Till och med begravningsentreprenörer finns på listan.

 

Nu kan EU rekvirera utrustning och folk direkt från Kristinehamn. Det är stort.

 

Det är imponerande vilken internationell kunskap som finns inom MSB. Och Värmland profilerar sig alltmer som svenskt centrum för säkerhet på olika områden. Från krisberedskap till IT-säkerhet. Det är viktigt för Värmland – och världen


Senaste inläggen.
Blåbär 13 Aug
Torka 24 Jul
Kulturkompis 23 Jul
Gravarundan 08 Jul
Bloggat på nwt.se.
Desktop