Per-Inge Lidén

Mumin

Igår kväll hade vi medlemsmöte i MP. God stämning. Många åsikter, viljor och goda argument för och emot. Som det ska vara i ett parti.

 

Vi resonerade om visionen för Skutbergets utveckling och detaljplanen för den del som föreslås bli temapark för barnfamiljer. Minoriteten hade goda argument kring begränsning av det fria och öppna området, mindre lugn och kommersialisering. Majoriteten talade om en barnvänlig park, utveckling av sydkusten för fritt friluftsliv och en viktig turistsatsning för Värmland. Ett medskick hade vi också – att pröva om man kan göra som i göra som i Nådendal och låta själva badstranden ligga utanför själva temaparksområdet.

 

Jag tänker så här. Av de förslag jag sett sen översiktsplanen 2012 pekat ut området som lämpligt för en större turistsatsning är det här det bästa. Bevarat skogsområde, en inriktning på att locka barnfamiljer att turista i Värmland och ett tema kring sagor, berättelser och barns läsande. Dessutom är de rätt filosofiska och sköna mumin-figurerna- med sköna värderingar. Och med de klimatfrågor vi lever med tror jag konsumtionen av upplevelser och natur blir viktigare än att konsumera saker och prylar i framtiden.

 

Förutom  Detaljplanen talade vi rätt mycket om visionsarbetet för övriga Skutberget. Som är den stora delen av området. Sydkusten där vi brukar bada ligger ju utanför temaparken och man vill utveckla området västerut med ny badvik, bryggor, bastu och en byggnad för ombyte och service.

 

Nya tider kräver nya idéer. Nu öppnas stugområden som förut varit privatiserade upp för fler.  Barnfamiljer lockas till det vackra skutberget och turister till Värmland. Det behöver vi. Och så en kuriosa. Fintatorpet som är ursprungsgården hade på 1500-talet finska bosättare. En del av vår starka finska tradition i Värmland.

 


Senaste inläggen.
Blåbär 13 Aug
Torka 24 Jul
Kulturkompis 23 Jul
Gravarundan 08 Jul
Bloggat på nwt.se.
Desktop