Per-Inge Lidén

Match 2 job

Politiken i Karlstad har bestämt sig. Vi ska välkomna nya invandrare – och de ska ut i jobb. En riktigt svår uppgift som vi tänker klara av.

 

Igår var jag och tittade på fyra projekt vi är med och driver tillsammans med arbetsförmedlingen och Grums o Hammarö kommuner. Utbildningskontrakt för 20-25-åringar där de får läsa in gymnasiebetyg på halvtid kombinerat med arbete på arbetsplats. Ett lokalvårdsspår där invandrare får utbildning i lokalvård samtidigt som de jobbar med det i vår kommun och löfte om anställning om det går bra. En plåt och lackutbildning i samarbete med arbetsgivare där ett tiotal elever kombinerar praktisk utbildning på gymnasiet, praktik på arbetsplatser och studier i svenska under ett år. En liknande kockutbildning i samverkan med restauranger i stan.

 

Det är så här det ska gå till. Arbetsgivare som behöver folk, språklärare och utbildare måste jobba ihop. Och det är bättre att komma ut och jobba/praktisera direkt och kombinera det med studier än att sitta på en skolbänk flera år när man är 35 och ovan. Vi får inte har för höga instegskrav på arbetsmarknaden. Vidareutbildning kan komma sen.

 

Värmländska företag och kommuner skriker efter arbetskraft. Vi har dom runt omkring oss. Nu gäller det att matcha till jobb. Och hjälpas åt.

 


Senaste inläggen.
Barn 18 Sep
Gymnasielagen 23 Aug
Bloggat på nwt.se.
Desktop