Per-Inge Lidén

Cykelns dag

Idag 12 maj är det cykelns dag. En lämplig dag såhär på försommaren. Jag gillar att cykla. Dessutom har jag goda förutsättningar. Från Skåre där jag bor går en fantastiskt fin cykelväg 9 km in till stan. Man får motion, tid att fundera – och man kan njuta av den parkburna grönskan och den blå älven.

 

Var femte resa i Karlstad sker med cykel. Vi har ambitionen – och är – en av Sveriges fem bästa cykelstäder. Vi planerar nya områden med cykeln i centrum – och kompletterar gamla områden med bättre cykelmöjligheter. I vår cykelplan finns också planer för utbyggnad i Molkom, Vålberg, Skattkärr och Edsvalla. Alla 7000 anställda i Karlstad harmöjlighet att leasa en el-cykel med bruttolöneavdrag. Det har blivit en riktig succé. Och regeringen har sett till så det finns en premie om man vill köpa en bra el-cykel.

 

Och så är det bron då. Den mellan Råtorp och Färjestad. Vi i majoriteten har avsatt medel för den – 40 miljoner, vilket är ca 10% av de 400 miljoner som det planeras bilvägar över älven för. Vi har gott hopp om att staten går in med halva summan – 20 miljoner – i klimatpengar – till skillnad från alla bilbroar som vi får bekosta själva. Bron behövs för att binda samman staden, den gör att cykeln än oftare blir snabbaste alternativet – och den binder samman de stora idrottsområdena Sannafältet och Färjestad trav och Hockeyområde på ett bra sätt.

 

Frågor på det – och andra idéer kring cykling. Kom till Soltorget mitt i stan idag så finns vi i MP där – och vi har en cykelreparatör med oss om du vill få cykeln fixad.


Senaste inläggen.
Barn 18 Sep
Gymnasielagen 23 Aug
Bloggat på nwt.se.
Desktop