Per-Inge Lidén

Europa

Igår hade vi besök i Karlstad av en europaparlamentariker, Max Andersson ( MP), ikväll ska jag ha telefonmöte och ta ställning till 12 resolutioner om europeisk politik inför nästa helgs gröna europamöte (EGP) i Antwerpen och imorgon är det Europadagen till minne av 9 maj 1950 då Frankrikes utrikesminister Robert Schulman lade fram ett förslag om ett mer enat Europa. ( Fast Europarådet – ni vet det som omfattar hela Europa, jobbar med mänskliga fri- och rättigheter och har säte i Strasbourg – firar 5 maj till minne av organisationens bildande 1949 )

 

Max berättade om sitt ofta rätt framgångsrika arbete för att värna mänskliga fri och rättigheter, kampen för att begränsa 25 000 lobbyisters framgångsrika arbete i Bryssel och hur den svenska värderingar ibland skiljer sig även från den gröna gruppens syn på EU-federalism och folkhälsofrågor. Och om ett EU som kämpar med Polens och Ungerns stockkonservativa och främlingsfientliga regeringar.

 

Inför vårt gröna möte i Antwerpen har vi i MP skrivit en resolutionstext om öppenhet och transparens i det ofta allt för slutna EU. Den ska vi diskutera ikväll och se om vi får med oss de Gröna i Europa på våra skrivningar.

 

Och imorgon är det EU-dagen. Jag tror i grunden EU är en bra idé för att Europa ska kunna leva i fred och välstånd. Vi har en historia av ständiga krig i århundraden. Däremot vill jag se ett decentraliserat Europa, vi behöver inte ha en gemensam valuta, och EU ska inte lägga sig i allt. Jag tror vi svenskar är bra på att fatta beslut själva om våra angelägenheter. Nu när britterna lämnar EU blir vi tyvärr lite mer ensamma om den hållningen.

 

Men det som verkligen är värt att fira är att vi som lever nu är den första generationen på hur länge som helst som fått leva i ett någorlunda ( förutom krigen i fd Jugoslavien) fredligt Europa – kanske under hela våra liv. Det är fantastiskt.


Senaste inläggen.
Barn 18 Sep
Gymnasielagen 23 Aug
Bloggat på nwt.se.
Desktop