Per-Inge Lidén

Världen blir allt bättre

Var i Halmstad och Malmö i helgen. Hälsade på mina två söner. Dom lever sina liv. Det är märkligt vad åren går. En är soldat och den andre är civilingenjör och utvecklar säkra och krypterade  internetförbindelser. Våren hade kommit till Malmö. Det var grönt. Vi var ute och åt och firade den ena grabbens 30-årsdag. Det våras för planeten också tror jag.

 

Det är nämligen en fin värld de kommer att få leva sina liv i. Tror jag. Sonen fick Hans Roslings postumt utgivna bok om statistik. Här är några exempel:

 

Antalet människor i extrem fattigdom var år 1800 85% av världens befolkning. Idag är den några få procent. 1970 hade 58% i världen tillgång till rent vatten. Idag är det 88%. 1980 hade 22% av barnen minst en vaccination. Idag är det 88%. 1970 gick 65 % av flickor i skolan. Idag 90%.1985 fanns det 64 000 kärnvapenstridsspetsar i världen. Idag 15 000. Och 1942 toppade antalet döda i strid per 100 000 personer i världen på 201 personer. Idag ligger siffran på 1.

 

Bara sådär. Enorma grupper människor dras ur fattigdom. De stora och breda positiva trenderna märks inte alltid i nyhetsrapporteringen. Med lite perspektiv kan man säga att mina barn lever i en värld som blir allt bättre för de flesta.


Senaste inläggen.
Barn 18 Sep
Gymnasielagen 23 Aug
Bloggat på nwt.se.
Desktop