Per-Inge Lidén

Jobb till nya svenskar

Igår möttes vi , några representanter för Grums, Hammarö och Karlstads kommuner hos arbetsförmedlingen.  Vi har bestämt oss för att bli en riktigt bra region för att få ut nyanlända i arbete. Inom ramen för en medfinansiering från regeringens så kallade DUA-arbete har vi tillsammans med arbetsgivare kartlagt vart det vore bäst att göra ytterligare satsningar.

 

Vi kommer starta tre nya jobbspår med utbildning och personlig coachning från arbetsgivare inom tre branscher. Det blir plåt och lack, en kockutbildning och en lokalvårdarutbildning. Områden där det är stor brist på arbetskraft. När det gäller plåt och lack gör vi det i samverkan med Nobelgymnasiet som haft svårt att rekrytera elever till motsvarande utbildning.

 

Det råder brist på arbetskraft inom ett stort antal yrken i Värmland. Det är i själva verket det största problemet för många företag när de vill växa. Den grupp nyanlända som kommer till oss är en stor möjlighet att matcha denna brist – om vi är fantasifulla och flexibla. Det behövs instegsjobb, extratjänster och att vi hjälps åt att  skapa jobb som inte kräver formell utbildning. Visst borde man kunna avlasta sjukvårdspersonal så de slipper bädda sängar och lärare så de får göra det de är bäst på – undervisa. För att ta ett par exempel.

 

För om man kommer in på en arbetsplats, är med i snacket och lär sig svenska och får prova på olika uppgifter – då kan man också gå vidare så småningom. Alla människor ska ha möjlighet att försörja sig genom jobb – utifrån sina villkor.


Senaste inläggen.
Barn 18 Sep
Gymnasielagen 23 Aug
Bloggat på nwt.se.
Desktop