Per-Inge Lidén

Att vara modig

På Rotary i morse lyssnade jag till ett föredrag av Sarah Scheller från Raoul Wallenberg Academy. Det handlade om mod – och att våga stå upp för mänskliga rättigheter.

 

Raoul Wallenberg föddes 1912 i bankfamiljen Wallenberg. Han valde så småningom den diplomatiska banan. Under andra världskriget blev han placerad på den svenska beskickningen i Budapest. Trots hot från nazisterna lyckades han utfärda tusentals svenska skyddspass för judar som annars skulle mördats. De fick komma till Sverige och friheten undan döden. Efter kriget blev han fängslad av sovjetiska trupper och hans öde är oklart.

 

Raoul Wallenberg Academy arbetar i hans anda och utbildar unga i mänskliga rättigheter, mod och ledarskap. I morse fick vi svara på frågan när vi var modiga senast. En svår och viktig utmaning till oss alla. Vågar vi stå upp för mänskliga rättigheter, flyktingars rätt och tolerans i vår tid? Alla krafter behövs idag för att försvara humanistiska världen. För våra motkrafter är starka. Runt världen sveper kalla vindar av främlingsfientlighet, extremism och trångsynthet.

 

Är du modig?


Senaste inläggen.
Blåbär 13 Aug
Torka 24 Jul
Kulturkompis 23 Jul
Gravarundan 08 Jul
Bloggat på nwt.se.
Desktop