Per-Inge Lidén

Tonåringar med problem

Tonåringar är sköna. Jag har en hemma som fyllde 19 igår. Jag har faktiskt levt med tonåringar i familjen sedan 1999. Intressant och utvecklande kan jag säga. Tonårstiden kan också vara svår. Som ordförande i socialnämnden följer jag alla tonåringar med svåra beteendeproblem i kommunen. Jag läser alla deras berättelser. Jag är med och tar beslut om familjehemsplaceringar, placeringar på institutioner och tar snabba beslut när de rymmer, tas av polisen eller snabbt behöver mer omsorg. Man lär sig mycket. Vi har i snitt 19 tonåringar placerade på institution / Hem för vård och boende, HVB, varje dygn till en snittkostnad på 4600 kr dygnet.

 

Nu vill vi pröva att skapa ett kommunalt HVB-hem. Vi tror att ett tiotal av dem skulle må bra av att finnas kvar i sin hemmiljö här i stan. Vi tror också att vi kan göra det billigare. Igår på fullmäktige beslöt vi därför att köpa ett hus i stan där vi ska starta det här hemmet. Vi kommer också starta stödboende i närheten med smålägenheter för de som kan slussas ut från boendet med ändå behöver lite tillsyn ibland. På sin väg ut i livet. Det här är ett viktigt beslut och en stor satsning i vår kommun.

 

För våra unga tonåringar är viktiga. Vi behöver ge dem resurser för att klara sig i livet. Några behöver vi ta särskilt bra hand om. För deras egen skull. Och för allas vår skull. En enda tonåring som vi tappar i vår samhällsgemenskap är en tragik i sig. Och även om tonårstiden är trasslig kan det vända. Då finns det kanske 70 bra år till för att leva ett bra liv.

 

Så var snäll mot alla tonåringar du möter.


Senaste inläggen.
Blåbär 13 Aug
Torka 24 Jul
Kulturkompis 23 Jul
Gravarundan 08 Jul
Bloggat på nwt.se.
Desktop