Per-Inge Lidén

Glaskogens berättelser

På julafton kom gamla svärmor från Årjäng hem till oss med Värmlandstrafiks fina färdtjänst. Efter lite mat, julklappar och kalle Anka kom vi att prata. Eller rättare sagt hon berättade. Om sin uppväxt i den lilla byn Björbol på Glaskogen. Om 7 km väg till skolan i Lenungshammar när hon var 7 år. Om pappa Herrman som jobbade i skogen hos Billerud tills han blev sjuk. Om att han varje söndag gick ner till Lelången och fiskade en hink abborrar som räckte åt familjen under veckan. Det var fattigt på Glaskogen. Små åkerplättar. Ingen hade häst. Man gick. Familjen hade tre kor, några höns och en gris. Under sin uppväxt såg hon aldrig till nån landsfiskal eller nån annan myndighetsperson. Dom skötte sig själva där uppe på skogen.

Och vi lyssnade. Och förundrades. Vilket annorlunda samhälle. Nån generation bort. På Glaskogen. Så intervjua mormor nästa gång. Din egen historia är också värd att lära känna.


Senaste inläggen.
Gravarundan 08 Jul
Livets mening 02 Jul
Vänern 29 Jun
Bloggat på nwt.se.
Desktop