Per-Inge Lidén

Jerusalem

Jag  var i Jerusalem för en månad sedan. Studieförbundet Bilda har ett folkrörelsestudiecenter i de armeniska kvarteren i gamla stan. Precis vid Jaffaporten.  Jag var där för att möta några av de kontakter som Bilda har och tillsammans med vår direktor på plats introducera Bildas nya förbundsrektor. Vi mötte armeniska, syriska , katolska och lutherska ledare och kulturarbetare i Jerusalem och Bethlehem.

Det är en märklig stad. Flertusenåriga rötter. Såväl den Israeliska som den Palestinska staten gör anspråk på att ha den som huvudstad. Det är en helig stad för judar, kristna och muslimer. Såväl inne i gamla stan som i östra och västra Jerusalem pågår en kapplöpning om att vinna terräng och mark för sin egen gruppering.

Nu provocerar Trump många krafter genom den starka symbolhandling det innebär att flytta förenta staternas ambassad upp till västra Jerusalem. I värsta fall provocerar det fram nya uppror på den palestinska sidan och ut över arabvärlden. Det kan ge näring åt fler extrema rörelser som vill att striden ska hårdna.

I adventstid sjunger vi om Jerusalem. Om en gudason som valde att rida in i stan på en fredlig åsna istället för en stridshäst.  Tänk om det kunde få bli en fredens stad istället. Palestinier och israeler är bland de mest välutbildade i hela regionen. Med goda förbindelser till Damaskus, Libanon och Kairo skulle Jerusalem kunna bli en motor och mötesplats för hela regionen. Ja, en världsmetropol. Men då behövs politiska ledare som vågar se bortom sin egen grupps intressen.


Senaste inläggen.
Barn 18 Sep
Gymnasielagen 23 Aug
Bloggat på nwt.se.
Desktop