Per-Inge Lidén

Jag gillar Moss

Under två dagar har några av oss politiker från majoritetssidan hälsat på vår vänort Moss i Norge. En spännande stad, vackert belägen vid Oslofjordens strand. Här är stora saker på gång. De ska bygga ny station och dra järnvägen i tunnel genom stan. När järnvägen är klar ska det ta 30 minuter till Oslo. Man har ett kulturhus där föreningar hyr in sig och ett föreningshus som drivs helt på ideell basis. Den gamla pappersfabriken är nedlagd och där planeras nu för bostäder i sjöläge. Man har jobbat mycket med kultur och lekplatser som ett sätt att stärka upp centrum. På söndag invigs en konstfrusen isbana i parkmiljö där isen ringlar sig mellan träden. Kollektivtrafiken byggs ut med inspiration från Karlstad och man satsar på cykelvägsutbyggnad. Där järnvägen nu går planeras för ett långsträckt gång och cykelstråk efter hela sjökanten. Och så ska Moss och Rygge kommuner gå samman och bilda en gemensam kommun 2020. 21 mil är det till Moss. Viktigt med en vänort som är så nära – och ändå är det så mycket som är annorlunda organiserat i Norge. Men det bästa är kanske norrmännen själva. Vi blev varmt omhändertagna av kommunstyrelsens ordförande Hanne Tollerud och vice ordföranden Benedicte Lund.


Senaste inläggen.
Gravarundan 08 Jul
Livets mening 02 Jul
Vänern 29 Jun
Bloggat på nwt.se.
Desktop