Per-Inge Lidén

Gröna Karlstad och globala veckan

Karlstad är en av sju kommuner i Sverige som har utsetts till global kommun av SIDA-Sveriges biståndsmyndighet. Här jobbar vi långsiktigt och strategiskt med FNs 17 globala mål för en hållbar utveckling. En skola som tar det här på största allvar är Kronoparksskolan. Idén att lyfta skolans miljöarbete kommer egentligen från föräldrarna som angett att miljön och att ansvarstagandet för vår värld är ett viktiga mål för barnens undervisning.  Man har särskilda sopsorteringsdagar, skriver sällan ut någonting på papper, odlar egna grönsaker i skolträdgården och på väggarna hänger konst som barnen själva har skapat av återvunnet material. Skolan arbetar med fyra stora teman varje år som är kopplade till FNs globala mål – i år är det hälsa, miljö, dricksvattensituationen i världen och jämställdhet. Man har utsetts till Miljöhjältar 2017 och är en av få skolor som är miljöcertifierad enligt svensk miljöstandard. Och rektorn Charlotte Olsson är själv medlem i en bilpool och vill själv vara ett föredöme. Vilket engagemang från föräldrar, elever och lärare.

Varför berättar jag det här just nu? Jo på lördag startar globala veckan i Karlstad med massor av engagemang och aktiviteter. Det är hållbara stadsvandringar, utställningar, catwalk med ekologiska kläder, rundvandring på värmeverket och aktiviteter för alla åldrar. Man blir stolt över att vara karlstadsbo.


Senaste inläggen.
Barn 18 Sep
Gymnasielagen 23 Aug
Bloggat på nwt.se.
Desktop