Per-Inge Lidén

Globala Göteborg

Idag är det demonstration i Göteborg. 10 000 människor demonstrerar för öppenhet, demokrati och traditionella svenska värderingar. Det kan man förstå. Göteborg är nämligen något av globaliseringens högborg i Sverige. Hela stan är egentligen invandrad. Här fanns sen 1200-talet en svensk landtunga på 15 km med danskt land omkring. Svenskarna höll till i Lödöse och andra bygder några mil upp längs älven. Här vågade inga svenskar bo då dansken sen urminnes tider bränt ner vad som anlagts i dessa träskartade bygder. Sverige ville emellertid bygga en stad här och importerade holländare att göra det. Inte bara några konsulter. Hela stan byggdes och beboddes praktiskt taget av holländare och kallades lilla Amsterdam – med kanaler och allt. Samtidigt byggde andra holländare för övrigt Jakarta. Så småningom flyttade svenskar in. Men de ursprungliga göteborgarna var inflyttade från kontinenten – en global stad i en global värld.

Och just det ja. Samtidigt demonstrerade några hundra nazister på stadens gator. Bärande på en ohistorisk och fåfäng idé om att Sverige består av människor med enbart nordiskt blod i sina ådror. I en stad helt byggd av invandrare från kontinenten. Man tar sig för pannan.


Senaste inläggen.
Barn 18 Sep
Gymnasielagen 23 Aug
Bloggat på nwt.se.
Desktop