Per-Inge Lidén

Närodlad mat från Segersta

Idag har jag varit på Edsbergs gård i Segersta. Ett stort modernt jord- och skogsbruk som förändrats över tid. Från att ha odlat spannmål har man nu flera ben att stå på. Den viktigaste är uppfödning av kravmärkta grisar. Det kändes fint att få vara ute i produktionen och möta djur som får röra sig, böka, gå ute på sommaren och ha ett rätt fint liv. Vi fick lära oss om närodlad mat till grisarna, hur man tar vara på gödsel och om villkoren för kravmärkt ekologisk produktion. En fördel för bonden är att det också kan är lättare att få ekonomi i en produktion där man får mer betalt för grisen.

Förra veckan var jag på solareturens parkering och besökte rekoringens försäljning. Ett femtiotal producenter av närodlad mat som man köper via facebook. Under en timme kom kunderna och hämtade sina digitalt förbeställda ägg, kött, marmelader, rotfrukter, grönsaker och mycket annat, direkt från producenten. Närodlad effektiv försäljning utan mellanhänder.

Omställningen till ett mer ekologiskt hållbart samhälle där såväl djur som människor är friskare går snabbt nu. Men det gäller att alla led hänger med; från bonden till slakteri, grossister, transportörer och försäljare. Men framförallt hänger det på en sak. Att vi som kunder efterfrågar ekologiska produkter som inte transporterats över långa sträckor.

Då kan Värmland utvecklas.


Senaste inläggen.
Blåbär 13 Aug
Torka 24 Jul
Kulturkompis 23 Jul
Gravarundan 08 Jul
Bloggat på nwt.se.
Desktop