Per-Inge Lidén

Charlottesville, Virginia, USA.

Det har varit begravning i Charlottesville i Virginia. En ung kvinna som demonstrerade för ett ickeraistiskt södern dödades av en bil som körde rakt in i demonstrationen. I USA pågår idag en kamp om historieskrivning. Det amerikanska inbördeskriget, som startade 1861,  handlade om 13 delstater som ville gå ur USA därför att de ville bevara slavsystemet, ett system som den nyvalde påresidenten Abraham Lincoln ville avskaffa. . En av tre vita män ägde slavar. En av de ledande generalerna hette  Robert E Lee. Han var själv slavägare och en av de brutalare när det gällde att även tortera sinaslavar. En syssla han lär ha gjort personligen. Sydstaterna förlorade kriget. Men varje gång medborgarrättsrörelsen och de svarta i USA fått framgång i kampen för sina rättigheter har nya statyer och monument över Sydstatsgeneraler byggts och sydstatsflaggor hissats. Man har velat skriva om historien till att kriget handlade om delstaternas självständighet gentemot federationen USA. Det är en lögn. Det handlade om att nå ekonomisk vinning genom det lukrativa och vedervärdiga slavsystemet. Det handlade om att bevara ett apartheidsamhälle där den vita rasen ansågs överlägsen. Invånarna i Charlottesville, eller i alla fall de flesta av dem, vill ta bort statyn över den vedervärdige generalen Robert E Lee. Extrema rasistiska krafter – som inte fördöms av president Bush – vill skriva om historien och ser generalen som en hjälte.

Den här veckan blir det fler begravningar. I Barcelona. I Åbo. De som vill skapa våld, hat och döda i syfte att uppnå ett ”rent”samhälle där en ras, en religion eller en ideologi är överlägsen demonstrerar på ena sidan. För det finns en gemensam ton hos såväl extrema IS-anhängare över till högerextrema våldsgrupper. De lär av varandra. Vi som vill skapa en värld av demokrati och frihet står på den andra. Oavsett tro och partibeteckningar. Denna gräns kommer att bli än tydligare i framtiden. Det är dags att välja sida. Och att bestämma vem som ska skriva och tolka historien.


Senaste inläggen.
Mumin 31 Maj
Bloggat på nwt.se.
Desktop