Per-Inge Lidén

Människor och robotar

På sommaren har man tid. Till exempel till att fundera lite fritt över livet och världen. Lyssnade på P1 om robotar häromdan. Idag har vi automatiserat mycket fysiskt arbete. Robotar kan i princip bygga bilar själva i de modernaste anläggningarna. Nu utvecklas artificiell intelligens. Snabbt. Robotar kan framöver göra tjänster bättre än oss människor. Självkörande bussar, lastbilar och taxibilar kommer om några år. Vad händer om en robotläkare gör bedömningen av mig utifrån att verkligen ha röntgenblick på riktigt och varje vecka bli uppdaterad med all världens nyaste medicinforskning. Robotar som ritar hus eller tar ställning till inkomna skrivelser. En robot i hemmet som pysslar om mig. Hur ska vi då se på arbete om låt oss säga 50 år. Behövs det? Är det den stora friheten som väntar där vi alla kan göra det vi vill? Eller ska vi se det som massarbetslöshet? Ska robotar beskattas ? Hur skulle vi välja att fördela pengarna i ett samhälle som inte bygger på att nästan alla arbetar? Eller kommer vi kanske ständigt hitta på nya arbetsuppgifter så att vi människor kan fortsätta gå till jobbet på morgnarna?

Vi står inför stora förändringar inom en generation. Vi behöver samtala om dom. En sak är säker. Allting kommer inte vara som det har varit.


Senaste inläggen.
Antwerpen 19 Maj
Match 2 job 17 Maj
Cykelns dag 12 Maj
Europa 08 Maj
Bloggat på nwt.se.
Desktop