Per-Inge Lidén

Frihet i Europa

Rest i det vackra Vallonien som är en del av Belgien. En vacker, bördig och bergig  del av Europa med 3.6 miljoner invånare och öppna gränser mot Nederländerna, Frankrike, Tyskland och Luxemburg. Här blev man tidigt duktig på att hantera järn. På 1600-talet importerades duktig arbetskraft härifrån till vår järnhantering. Den industri Vallonerna var med och byggde upp  har vi glädje av än här i Värmland. Och mitt i detta Europa med sina öppna gränser ligger krigskyrkogårdarna från första och andra världskriget. Och inne i byarna minnesmärken över de stupade. Så obegripligt. Unga pojkar som dödats i hundratusental. Hela städer som lades i ruiner. Andra världskriget förstår man i alla fall orsakerna till. Men det första. Är det nån som begriper vad den slakten av ungdomsdrömmar gick ut på?

Idag lever vi i ett fredligt Europa. Där skyttegravarna gick förr är gränserna idag helt öppna. Det är en självklarhet att växa upp i ett land, läsa i ett annat och jobba i ett tredje. Det här måste vi vara rädda om. Därför är det som händer i Polen idag så djupt oroväckande. Politiken vill vara med och utse domare. Det fria rättsväsendet som är en hörnpelare i ett demokratiskt bygge hotas av makten. En början på en farlig utveckling.  Och de får uppbackning från de som styr i Ungern.

Fred, öppenhet och demokrati är inget självklart. Det måste vi kämpa för. Det har vår europeiska historia lärt oss.


Senaste inläggen.
Antwerpen 19 Maj
Match 2 job 17 Maj
Cykelns dag 12 Maj
Europa 08 Maj
Bloggat på nwt.se.
Desktop