Per-Inge Lidén

Mike, Pete, Lorenzo och Mia

Rotary har fyra ungdomar som utbytesstipendiater i Karlstad. Dom heter Mike, Pete, Lorenzo och Mia. De kommer från USA och Italien och går nu på Sundsta-gymnasiet här i stan.  Det innebär också att fyra karlstadsungdomar är i andra länder. Viktiga upplevelser. Idag var dom på studiebesök  hos mig tillsammans med Ethel Wallberg som är rotarys alltiallofixare för de här ungdomarna.

Vi pratade i en timme om hur en kommun fungerar. Om representativ demokrati, hur man styr 7000 medarbetare, hur politiker i vår tradition jobbar ihop  för att lösa problem, vår tilltro till stabila finanser och ekonomiska överskott. Och om vårt decentraliserade politiska system där nästan allt viktigt händer i kommunerna. Och så jämförde vi politiska system i USA, Italien och Sverige.

Vi talade om valdeltagande. Vi hade 85% förra valet i Karlstad. Plus 2% sen förra gången. I USA är det väldigt mycket lägre.

På söndag är det val i Frankrike. Det oroar mig desto mer. Marie Le Pen från yttersta högern har just nu bäst opinionssiffror. Hon vill lämna EU. Hon har nära relationer med Vladimir Putin i Ryssland. Hon vill stoppa nästan all invandring. Hon vill göra det dyrare att anställa nyanlända än folk som bott länge i landet. Hon vill göra högernationalismen politiskt rumsren. Det är förfärligt.

En sak blir alltmer tydlig för mig. Särskilt när man möter unga människor från andra länder. Vi ska vara väldigt rädda om det svenska forlkrörelsebaserade demokratiska systemet. Och vårt höga valdeltagande. Det är ingen självklarhet. Något av det.


Senaste inläggen.
Mumin 31 Maj
Bloggat på nwt.se.
Desktop