Peter Kullgren (KD)

Inser man hur stort Rally Sweden är?

 

Foto: Christopher Batt

Foto: Christopher Batt

Nu är det inte långt kvar innan Svenska rallyt, eller Rally Sweden som är det officiella namnet, drar igång igen. Något jag personligen ser mycket fram emot. Att rallyt är Sveriges största återkommande sportevenemang kanske inte alla känner till, men så är det. Rallyt ingår i VM-serien och är där det enda rallyt på vinterväglag.

För Värmland och Karlstad, men även för Sverige som land innebär rallyt stor internationell uppmärksamhet. Genom att det är det enda vinterrally i VM-serien blir det unikt och sticker ut jämfört med de andra deltävlingarna.

Rallyt har runt 200 000 besökare varav en stor del kommer från andra länder. Den ekonomiska vinsten i form av skatteintäkter och arbetstillfällen ska därför inte underskattas. Att det dessutom innebär en folkfest gör ju inte saken sämre.

Samtidigt pågår en ständig kamp om att få behålla rallyt i Sverige. Kostnaderna stiger hela tiden. Det är ett återkommande arbete för arrangörerna att hitta samarbetspartners som är beredda att gå in med pengar. Dessutom finns andra länder som gärna skulle lägga vantarna på vinterrallyt. I torsdagens NWT uttryckte rallyts VD Glenn Olsson:

”Vad jag har hört är Japan och Kanada beredda att betala mellan 40 och 50 miljoner för att få ta över vår vintertävling i VM. De gör det med statligt stöd till skillnad från oss.”

Rallyt betyder mycket för Karlstad och Värmland, därför går olika lokala aktörer, bland annat Karlstads kommun in med en hel del pengar. Men det är som sagt inte bara regionalt rallyt är betydelsefullt. Det är även betydelsefullt för Sverige som turistland. Det vore därför önskvärt om fler aktörer på riksplanet fick upp ögonen för hur viktigt det faktiskt är att vi får ha kvar rallyt i Sverige.

Utan att bli alltför lokalchauvinistisk är det ändå svårt att låta bli att reflektera över hur tongångarna hade varit i riksmedia om ett arrangemang med tvåhundratusen besökare i Mälardalen hade varit i farozonen…..


Senaste inläggen.
Bloggat på nwt.se.
Desktop