Peter Kullgren (KD)

Oacceptabla trakasserier 

Katolska kyrkan i Karlstad har återigen blivit utsatt för vandalism. Det är den nionde gången sedan i juni. Att utsättas en gång är illa nog, men när det sker upprepade gånger upplevs det naturligtvis mycket värre för dem som utsätts. Det skapar en oro för de drabbade. När händer det nästa gång och vad kommer att hända då är tankar som lätt infinner sig. Kommer det att stanna vid materiella skador, eller kommer man att ge sig på någon person?

Församlingens kyrkoherde Martin Ferenc säger till VF: ”Efter förra gången, i december då församlingens bil som jag brukar köra vandaliserades, ville jag att polisen skulle hjälpa till att ansöka om övervakningskameror. Men de har inte ens svarat mig.” 

Detta är naturligtvis helt oacceptabelt. Upprepade angrepp mot en religiös församling kan naturligtvis inte tolereras och måste tas på största allvar. 

I Sverige finns en tendens att se mindre allvarligt på saken när det är kristna som drabbas än andra grupper. På ett globalt plan är kristna den religiösa grupp som utsätts för störst religiös förföljelse. I media framkommer detta ofta inte utan man väljer istället att beskriva det som konflikter mellan olika religiösa grupper i enlighet med kolsuparprincipen. 

När vi ser att religiösa grupper i Sverige utsätts för trakasserier måste samhället reagera entydigt och beslutsamt, detta oavsett om det är kristna, muslimer, judar eller någon annan grupp. Väl medveten om att detta måste prövas i domstol går ändå mina tankar till att angreppen på Katolska kyrkan i Karlstad är frågan om hatbrott. 


Senaste inläggen.
Bloggat på nwt.se.
Desktop