Som gammal spelskribent är det förstås inte helt ovanligt att ta emot en del frågor gällande just spel, och jag skulle tro att den absolut mest förekommande lyder: "vilken spelkonsol ska jag köpa?".

Det är förståeligt. Det är ju med spelkonsolen allt börjar trots allt, och om man inte har hållit sig uppdaterad på vad som händer i spelvärlden är det inte alldeles enkelt att välja rätt. Så: vilken spelkonsol ska man köpa idag?

Svaret är (tyvärr) att det beror på. Personligen spelar jag idag uteslutande på Nintendo Switch och PC. Jag sålde nyligen mitt (högt älskade) Playstation 4 då jag helt enkelt inte kan sitta i TV-soffan och spela längre. Den tiden på dygnet existerar inte mer (jag har tvillingbebisar). Däremot går det att klämma in några timmar på PC:n under kvällen, om lusten faller på, och den stora fördelen med Nintendo Switch är förstås att den går att ta med sig. Det går alldeles utmärkt att spela Zelda i sängen, på toan eller i TV-soffan (utan att ta upp hela vardagsrummet för resten av familjen).

Fundera på dina behov och möjligheter, helt enkelt. När och hur kan du spela? Jag spelar exempelvis nästan inget multiplayer längre. Inte heller något som inte går att pausa. Det är ingen idé. Barnen behöver mig när som helst på dygnet. För dig är det kanske annorlunda?

Med det ur vägen: låt oss titta på varje konsol för sig!

alt

Xbox One - Prisvärd (billig), kraftfull och utrustad med såväl ett enormt spelbibliotek som den här konsolgenerationens överlägset skönaste handkontroll (om du frågar mig alltså). Det finns tusentals anledningar till att gilla (och köpa) Xbox One, men jag hade ändå inte gjort det. Exklusiviteterna (spelen som enbart släpps till Xbox One) är för svaga - om man inte verkligen tokälskar Forza Motorsport och Halo-serien, det vill säga. Dessutom är Xbox One något svagare än Playstation 4. I prestandatester vinner Sonys motsvarighet nästan alltid vad gäller såväl bilduppdatering som upplösning.

Detta kommer såklart att förändras nu när Microsoft släpper sin uppgraderade version av konsolen, Xbox One X (se bilden ovan), som tydligen ska skåpa ut Playstation 4 Pro. Problemet är bara att prislappen plötsligt stiger upp till 5000-kronors-strecket igen - och det skulle åtminstone inte jag vilja betala för en konsol (mitt i konsol-generationen) idag.

Om du inte är sugen på några av Sonys exklusiviteter är det desto intressantare att kika närmare på Xbox One. Att du idag kan få en spelkonsol där du kan spela det 250 timmar långa The Witcher 3: Wild Hunt för under 2000 kronor bör vara ett argument starkt nog för de flesta.

alt

Playstation 4 - Bloodborne, Horizon: Zero Dawn, Uncharted 4: A Thief's End, The Last of Us 2, Persona 5... Konsolexklusiviteterna är starka hos Sony och Playstation 4. Spelbiblioteket uppdateras dessutom i en takt som numera är helt omöjlig att hänga med i. Här kan du välja mellan originalmodellen (med 500GB eller 1TB hårddisk) eller Playstation 4 Pro. Pro-varianten erbjuder stöd för 4K (en no-brainer om du har 4K-skärm) och kan i många fall höja bilduppdateringen från 30 till 60 bildrutor per sekund (60 fps = mums!).

Det finns också en nedbantad variant av konsolen som heter Playstation 4 Slim. Den marknadsförs som mer kraftfull än sin originalmotsvarighet, trots att specifikationerna egentligen är exakt samma. Låt dig inte luras där alltså, utan köp den helt enkelt om du föredrar en något tunnare konsol. Det utlovade HDR-stödet finns numera även på originalversionen av PS4 (4.0 och framåt, om jag fattat rätt).

Mitt val på hemmakonsol (när valet står mellan Playstation och Xbox) faller på Playstation 4. Åtminstone den här generationen. Jag gillar handkontrollen något mindre än Xbox-motsvarigheten, men i allt i övrigt vinner Playstation 4. Framförallt på spelfronten, vilket såklart är viktigast i slutändan.

alt

Nintendo Switch - Nintendos nya är en total game changer. Så är det bara. Jag vet inte ens hur jag ska förklara hur bra timing Switch har haft för mig som nybliven pappa (och fortsatt spelentusiast). Jag vet heller inte hur jag ska kunna förklara den genuina glädje jag känner över att Nintendo är tillbaka i absolut toppform vad gäller kvaliteten på spelen.

Det går att klaga på att online-stödet inte riktigt har kommit igång helt ännu, att lägga till kompisar med "friend codes" 2017 känns lika fräscht som att dra iväg ett fax och Nintendos utlovade retrobibliotek lyser fortfarande med sin frånvaro. Det där är förstås uselt och helt, helt obegripligt, men i allt i övrigt är Switch ett litet mästerverk till konsol. Enkelheten och tillgängligheten är helt enkelt makalös.

När min bror Erik kommer över tar vi loss ena Joycon-kontrollen varpå vi enkelt kan spela Mario Kart 8 utan att punga ut för en extra handkontroll. Vill jag spela Zelda på TV:n sätter jag mig med handkontrollen i soffan och när jag vill spela Shovel Knight i sängen tar jag helt enkelt med mig hela skärmen och kopplar i Joycon-kontrollerna på sidorna av skärmen. Snabbt går det också. Standby-läget gör att jag kan gå från att diska tallrikar till att spela på fem sekunder.

Så, valet faller på Nintendo Switch då? Nja, det är inte riktigt så enkelt. Eftersom Nintendos tredjepartsstöd är dessvärre fortfarande tappat bakom en vagn. Du kommer helt enkelt att missa väldigt många spel om du inte kompletterar med PC, Playstation 4 eller Xbox One - också. Här gäller det att titta på spelen och avgöra vilka som är viktigast. Är Super Mario Odyssey och The Legend of Zelda mer lockande än The Last of Us 2 och Red Dead Redemption 2? Har du råd med bägge delarna?

Några slutord - Nu kan du förhoppningsvis ta ett lite mer informerat beslut kring ditt spelande, men innan du surfar vidare vill jag bara nämna en kort grej om magkänsla. Ibland är det nämligen bäst att helt skita i vad alla andra säger och bara gå på vad som känns bra. Om du blir supertilltalad av en Xbox One så ska du förstås köpa en Xbox One - och vice versa. Det kommer alltid att finnas gott om spel ändå och det viktigaste är att det känns rätt. Under en period spelade jag uteslutande på Nintendo Entertainment System (8-bitars) bara för att det var det jag tilltalades av just då. Det är inte så noga att hänga med i det senaste. Spelen och spelkonsolerna finns kvar - och de blir bara billigare och billigare ju längre du väntar.