Rogue One: A Star Wars Story hade premiär i dag. Jag knatade i sedvanlig ordning (när det gäller Star Wars) ner på stan™ (SF Bio, Karlstad) för att se den under eftermiddagen - och tänkte i lika sedvanlig ordning (när det gäller Star Wars, återigen) dela med mig av mina intryck här i bloggen.

Den är inte lika bra som fjolårets Star Wars: Episode VII - The Force Awakens, till att börja med. Jyn och Cassi...o??? Cassie? Cassian? Vänta, googlar... Cassian! Jyn och Cassian(!) funkar inte lika bra ihop (som radarpar) som Rey och Finn gjorde i The Force Awakens - och överlag känns karaktärerna betydligt plattare än vad som är brukligt för ett rymdepos som Star Wars.

Det ägnas ett par minuter åt att bygga Jyn Erso som tystlåten, kall, hård och självisk. Sen... är hon mest tystlåten, kall, hård och självisk ett litet tag innan hon inser att kampen mot Imperiet är större och viktigare än henne själv. Då förändras hon. Sen är det i princip slut på karaktärsuppbyggnad.

Cassi...o? Cassie? Cassian? Vänta, kollar vad jag skrev förut... Cassian(!) vet jag (även såhär efter att ha sett filmen) i princip ingenting om. Diego Luna, och Felicity Jones (som Jyn), ska sägas, gör fina insatser, men de gör det på ett så lövtunt manus att jag - faktiskt - aldrig riktigt bryr mig. Faktum är att jag engagerar mig allra, allra mest i roboten K-2SO (märkligt nog), samt de gamla klassiska Star Wars-karaktärer som dyker in hastigt och gästar.

Med det sagt är Rogue One: A Star Wars Story ändå väl värd ett biobesök, om du frågar mig. Den är 7/10, på sin höjd. En ojämn, stundtals märkligt strukturerad Star Wars-film som känns billigare än The Force Awakens och som dessutom saknar stora delar av den obligatoriska musiken (däribland själva Star Wars-temat), men som täpper igen ett viktigt hål i kronologin och innehåller en hel del godbitar. Däribland den snyggaste/mäktigaste scenen med Darth Vader i någon Star Wars-film någonsin.

Så, se den! Den är kul, men inget mästerverk. Exakt så känns det nu, såhär en timme efter biobesöket. Och nu... Nu börjar väntan efter Episode VIII.