Spotify skickade nyss en lista över mina mest spelade låtar under 2016. Jag tänkte dela med mig av hela listan (du kan lyssna här), samt plita ned lite om några av låtarna här i bloggen. Vi börjar allra, allra överst. Den låt jag (tydligen) har lyssnat på allra, allra mest under året som gått är:

  • Viking - Timo Räisänen

Märkligt! Men så är det. Jag såg Timo sjunger Ted på Scalateatern i april och minns att både jag och Amanda var trötta, att Amanda var sjuk (vi visste inte då att vi väntade barn, har jag för mig) och funderade på att stanna hemma innan vi till slut tog oss i väg. Och tur var väl det. Sedan dess har Timo sjunger Ted gått varm. Hela skivan är fantastisk och just Viking är tydligen bäst.

  • Kärleksmorgon - Georg Wadenius

Den här låten har följt med sedan Jojje släppte skivan Reconnection, 2010. Jag älskar den av hela mitt hjärta och minns så tydligt när jag hörde den för första gången. Det var live, i Sundstaaulan under en Helen Sjöholm-konsert, som Jojje plötsligt stal showen med sitt instrumentalnummer. Då fanns det ingen inspelning. Kärleksmorgon fanns bara där och då, live, och jag kommer ihåg att jag försökte ringa Jojje (på hans födelsedag) för att gratulera och (desto viktigare) fråga om han kunde skicka ackordföljden - men jag kom bara till telefonsvar.

  • Black Man In A White World - Michael Kiwanuka

Michael Kiwanukas andra skiva är inte riktigt lika bra som hans första, men Black Man In A White World och Love & Hate är två fullständigt briljanta låtar som följer med mig från året som gått. Karln blandar perfekt mellan soul, RnB, gospel och singer/songwriter och resultatet är ett helt unikt sound.

  • Two By Two - The Book of Mormon

Soundtracket till The Book of Mormon går varmt här hemma, på redaktionen och i bilen. När jag lyssnar är jag tillbaka i London igen, på Prince of Wales Theatre. Two By Two är underbar. Den, Hello, Turn it Off och Tomorrow Is A Latter Day hör till mina absoluta favoriter i musikalgenren.

  • Tröstevisa - Benny Anderssons Orkester

Jag vet inte varför riktigt, men Tröstevisa har på något sätt blivit en del av mitt soundtrack för 2016. Det började när Amanda reste till Asien i sex veckor, minns jag. Det var tunga dagar. Jag längtade hela tiden - och sedan dess har den hängt med.

  • Alexander Hamilton - Hamilton

Ytterligare en musikal som tagit mig med storm under året som gått. Den här har jag aldrig haft möjligheten att se (biljetterna är så gott som omöjliga att få tag i och väldigt, väldigt dyra) men jag har lyssnat på soundtracket till den grad att jag kan storyn och varje låt utantill. Just den här låten inleder hela musikalen och är liksom ledmotivet som dessutom återkommer flera gånger. Börja här.

  • Morgonluft - Per-Erik Hallin

Den här låten, från Melodifestivalen 1985, är den som jag lyssnat på näst mest under hela 2016. Det svänger nästan olagligt mycket när Per-Erik spelar piano, och jag älskar melodin, körerna och framförallt när fyrtaktskompet dyker in efter ungefär halva låten. "Ja nu fåru sjunga MÄ! I vår kööööööör!!!!". Rekommenderas!

Det var det! In och lyssna på hela listan om humöret faller på.