Det är märkligt vad man bloggar om ibland, men ja, är man fascinerad och intresserad så är man väl?

Tidernas största strejk för röstskådespelare inom spelbranschen är över. Medlemmar i facket (Screen Actors Guild‐American Federation of Television and Radio Artists) har vägrat jobba med elva av de största aktörerna i branschen (EA, Disney, Insomniac, Take Two etc.) i snart ett år.

Anledningen till att strejken över huvud taget ägde rum ska ha varit osäkra och stundtals vidriga arbetsförhållanden. Vissa vittnar om att de i princip tvingats skrika och gråta (i micken alltså) i flera dagar i ända - vilket förstås sliter ut rösten/arbetsverktyget fullständigt. Andra har berättat att de över huvud taget inte vetat om vilket spel eller vilken karaktär de spelar in, ett resultat av branschens helt makalösa hemlighetsmakeri.

En annan stor anledning ska ha varit att de flesta röstskådespelare i spelbranschen inte fått ta del av några royalties. Alltså: om spelet blir en succé och säljer mer än en viss summa så brukar man betala en procentsats (eller promillesats) till de som varit med och gjort det. Det gör man till exempel i filmbranschen, men spelbranschen ligger alltså efter.

Nu är dispyten avklarad, tydligen. Alla krav från facket gick inte igenom, men tillräckligt många för att medlemmarna skulle rösta ja för att köra igång igen.

Det innebär med andra ord att Nolan North och Troy Baker äntligen kan börja spela in igen. Eller som Troy Baker sa till blivande röstskådespelare under sitt tal på The Game Awards för ett par år sedan:

"Spara lite pengar, köp en bra mikrofon. Sen: vänta på att Nolan North och jag dör."