Johannas hundtankar

Svalt och skönt!

Idag har jag rakat en sån här …

image

… och en sån här …

image

… och tidigare under sommaren har vi rakat ner samojeder, sheltiesar, berner sennenhundar, golden retrievers, japanska spetsar, pappillutter och en massa andra killar och tjejer med tjock päls.

Samtliga hundar har mått förträffligt av friseringen och har kunnat njuta av sommaraktiviteter tillsammans med sina familjer. Ändå förekommer det alltid personer som vill hävda att man på något sätt skadar hundarna när man rakar dom!? Det kan handla om att pälsen minsann skyddar lika mycket mot värme som mot kyla. Eller att hunden skäms för att den blir ful. Eller att den kommer bränna sig i solen. Och då brukar jag svara att jag väldigt sällan klär på mig i värmen och att det är väldigt få afrikanska raser som till exempel basenji och rhodesian ridgeback som föds långhåriga. Hunden kan tycka att det känns skumt när saker i omgivningen plötsligt känns mot huden men den skäms definitivt inte över frisyren. Tycker ägaren att det är fin brukar hunden känna av det direkt! Och skulle man, mot förmodan, tycka att hunden är ful så växer ju pälsen ut igen, och det är i min värld viktigare att hunden mår bra än att den är snyggast i stan! Och man måste faktiskt inte skala ner hunden så att huden riskerar att bli solbränd. Det går, i de allra flesta fall, att lämna tillräckligt med päls för att skydda huden mot väder och vind.

I något enstaka fall växer pälsen långsamt  eller ojämnt efter rakning och hunden kan se rufsig och tufsig ut men det är inget som hunden själv har ont av och går lätt att snygga till genom en ny frisering.

Ska man ställa ut sin hund bör man naturligtvis inte klippa ner pälsen som tappar en del av färg och struktur vid sådan behandling. Men i vissa fall kan man tvingas välja mellan välmående och utställningskarriär och då är valet ganska självklart, i alla fall för mig.

Jag har själv en hund med mycket underull men hon har en tendens att fälla ur all päls precis lagom till sommaren. Hon verkar dessutom inte märkbart besvärad av värmen. Hade hon visat tecken på att må dåligt på grund av höga temperaturer hade jag inte tvekat en sekund på att raka ner henne … hon är fin i sin päls men jag är helt övertygad om att hon hade varit fantastisk söt även som nakenfis 🙂

Ha det gott i värmen!  / Johanna


Bloggat på nwt.se.
Desktop