Johannas hundtankar

Vem ska man tro på …

… tro på, tro på när … ?

Ja det kan man undra. Jag träffar ju många hundägare, både på kurser och på trimmet. De allra flesta har fått en hel uppsjö tips och order från sina uppfödare (både erfarna och mindre erfarna sådana) och det är ju såklart jättebra men ibland undrar jag hur folk tänker?

Det handlar om saker som fodersort, fodermängd per dag, om hunden får äta tuggben, om man får kampa med valpen, om man kan träna med valpen, om man kan träna med den vuxna hunden, hur mycket aktivering den ska ha, om man ska bada hunden och så vidare.

confused-d-people-man-person-question-mark-41964491Förutom uppfödarens tips så finns det idag hur mycket information som helst på nätet och i hundböcker. Det finns mängder av instruktörer med olika inriktningar och det finns veterinärer och fysioterapeuter och hundpratare som alla har olika bakgrund och erfarenheter.

Hur i hela världen ska man veta vem man ska lita på när frågor dyker upp?

Jag har lång erfarenhet av hundar och kan ganska mycket om allt möjligt som har med hundar att göra. Men jag kan långtifrån allt! Stöter jag på ett problem så söker jag information hos källor med specialkunskaper inom det området. Jag frågar folk jag litar på, jag frågar flera olika personer, jag ifrågasätter och jag läser all möjlig forskning på nätet och i böcker och tidskrifter, och jag är källkritisk. Ibland tror jag en sak men inser sen att jag hade fel och jag är inte sämre än att jag kan ångra mig. Men jag tror att något av det allra viktigaste man kan göra som hundägare är att lära sig massor på egen hand. När jag går till veterinären med min hund så läser jag på innan och tar reda på så mycket bakgrund jag bara kan. Jag vill inte gå därifrån utan att ha förstått både diagnos och syftet med behandlingen och jag ifrågasätter gärna om något känns konstigt. Och, jag tar mina djur till veterinärer som jag litar helt och fullt på, specialister inom sina respektive områden, kunniga, intresserade och lyhörda.

Man kan inte veta allt men man kan alltid lära sig lite mer. Kunskap är makt, som det så passande heter!

Ha det gott! / Johanna

 

 


Bloggat på nwt.se.
Desktop