Johannas hundtankar

Men vad händer …

image

… med pälsen?

Det är många faktorer som påverkar hundarnas pälsväxt. En hund som tidigare haft blank och vacker päls kan plötsligt bli ullig, gles eller matt i pälsen. Vad beror det på och vad gör man när det händer?

Gamla hundar: När hunden blir äldre förändras mycket i kroppen. Hormonerna produceras inte på samma sätt och ämnesomsättningen är inte längre densamma. Det är vanligt att äldre hundar blir glesare och mer matta i pälsen. Äldre strävhåriga hundar som trimmas (plockas) blir ibland omöjliga att plocka och man blir tvungen att klippa istället. Många fäller onormalt i konstiga cykler och en del blir en enda stor tuss med underull. Jag tycker att det är viktigt att pälsen sköts på hundens villkor. Därför brukar jag ibland föreslå att vi ska ändra rutiner på vissa hundar.

Kastrering: De allra flesta är medvetna om att kastrering sätter fart på pälsväxten. Pälsen blir ofta rikare, ulligare, längre och tappar struktur och färg. Detta beror bland annat på hormonförändringar och är inte farligt, bara lite bökigt. Man bör räkna med att få gå till frissan lite oftare med sin kastrerade hund. Trimhundar blir ibland omöjliga att plocka och man får klippa en snygg frisyr i stället.

Sjukdom: Sjukdom och medicinering påverkar också hundens pälsväxt. Ofta märks det inte direkt utan kan komma ett tag efter tillfrisknandet. Den här typen av pälsproblem är oftast övergående. Dock finns det ett flertal sjukdomar som kan förändra hundens päls under längre perioder.

Dåligt foder: Allt foder passar inte alla hundar. Om man upplever att pälsen förändras utan egentlig anledning så kan det vara värt att se över hundens matvanor.

Är man osäker på vad som påverkat pälsen negativt är mitt tips att prata med hundens frisör och/eller veterinär. Oftast går det att lista ut vad som hänt och göra något åt det.

Ha det gott bland hundhåren! / Johanna

Bloggat på nwt.se.
Desktop