Johannas hundtankar

Svalt och skönt!

Idag har jag rakat en sån här …

image

… och en sån här …

image

… och tidigare under sommaren har vi rakat ner samojeder, sheltiesar, berner sennenhundar, golden retrievers, japanska spetsar, pappillutter och en massa andra killar och tjejer med tjock päls.

Samtliga hundar har mått förträffligt av friseringen och har kunnat njuta av sommaraktiviteter tillsammans med sina familjer. Ändå förekommer det alltid personer som vill hävda att man på något sätt skadar hundarna när man rakar dom!? Det kan handla om att pälsen minsann skyddar lika mycket mot värme som mot kyla. Eller att hunden skäms för att den blir ful. Eller att den kommer bränna sig i solen. Och då brukar jag svara att jag väldigt sällan klär på mig i värmen och att det är väldigt få afrikanska raser som till exempel basenji och rhodesian ridgeback som föds långhåriga. Hunden kan tycka att det känns skumt när saker i omgivningen plötsligt känns mot huden men den skäms definitivt inte över frisyren. Tycker ägaren att det är fin brukar hunden känna av det direkt! Och skulle man, mot förmodan, tycka att hunden är ful så växer ju pälsen ut igen, och det är i min värld viktigare att hunden mår bra än att den är snyggast i stan! Och man måste faktiskt inte skala ner hunden så att huden riskerar att bli solbränd. Det går, i de allra flesta fall, att lämna tillräckligt med päls för att skydda huden mot väder och vind.

I något enstaka fall växer pälsen långsamt  eller ojämnt efter rakning och hunden kan se rufsig och tufsig ut men det är inget som hunden själv har ont av och går lätt att snygga till genom en ny frisering.

Ska man ställa ut sin hund bör man naturligtvis inte klippa ner pälsen som tappar en del av färg och struktur vid sådan behandling. Men i vissa fall kan man tvingas välja mellan välmående och utställningskarriär och då är valet ganska självklart, i alla fall för mig.

Jag har själv en hund med mycket underull men hon har en tendens att fälla ur all päls precis lagom till sommaren. Hon verkar dessutom inte märkbart besvärad av värmen. Hade hon visat tecken på att må dåligt på grund av höga temperaturer hade jag inte tvekat en sekund på att raka ner henne … hon är fin i sin päls men jag är helt övertygad om att hon hade varit fantastisk söt även som nakenfis 🙂

Ha det gott i värmen!  / Johanna

Bra att veta …

http://nwt.se/karlstad/2017/07/19/lag-pa-att-registrera-hunden

Tiden går fort …

… när man har roligt … och mycket att göra. Många blir korthåriga under sommaren och någon direkt semester blir det inte tal om för min del. Dagiset stänger som vanligt vecka 29 och 30 och då passar jag på att ta några enstaka dagar men kommer finnas på plats en hel del ändå. Vill ni shoppa under dessa veckor så ring gärna först för säkerhets skull, ifall jag är på vift någonstans.

Bjuder på en av gårdagens godingar … en pappillutt-kille som fått badbrallor och kan trivas som fisken i vattnet och dessutom torka på nolltid!

image

Ha det gott! / Johanna

Skomakarens barn …

image

… hälsar att matte äntligen fick tid för lite pälsvård på dom egna!

Vi önskar er alla en riktigt trevlig midsommar!

/ Johanna

Fantastiskt!

image

Just nu har jag tre pågående kurser. Det är en Valp-/Nybörjargrupp, en Löshundgrupp och en SKS-grupp. Och deltagarna är bara helt fantastiska! Det händer verkligen grejer, dom tränar och står ut med mitt tjat … så himla duktiga.

Jag har precis börjat hämta mig från värstingbacillen och är väl inte helt på topp men glömmer bort att må dåligt när jag får ägna mig åt mitt underbara jobb! Vem sjutton behöver semester liksom?

Ha en fortsatt härlig sommarvecka!

/ Johanna

Akut frisörförkylning!!

image

Under söndagen åkte jag på någonslags värstingbacill och blev totalt däckad. Folk som känner mig vet att jag inte håller mig hemma från jobbet i onödan men den här gången hade jag inte mycket att välja på. Snuva, hosta, hög feber och, förmodligen i kombination med pollenallergi, nästintill andnöd. Idag är tredje dagen jag ligger parkerad på soffan, men jag känner att det vänder nu i alla fall och jag hoppas innerligt att jag ska kunna jobba ett par dagar den hör veckan. Avskyr att behöva boka om trimtider och kurskvällar men är glad över att kunderna inte verkar lika ledsna som jag.

Och mina hundar är fantastiska! Dom har snällt accepterat att matte inte orkar erbjuda nånting annat än lite kli bakom örat, mat, vatten och rastning på egen hand i trädgården. Dom har värmt mig när jag haft feberfrossa och hållit mig sällskap utan att klaga. Älskade djur!

Ha det gott och akta er för baciller! / Johanna

Krasslig terrier!

Nu är den lilla blåa hunden krasslig … igen. Det verkar inte vilja ge med sig. Förra helgen spenderade hon på Evidensia Djursjukhuset Karlstad och fick dropp och medikamenter mot ont i magen och illamående. Stackars liten, det har krånglat länge nu, både med mage och annat, till och från. Förhoppningsvis går det att fixa, hon är liksom för ung för att ge upp redan! Vi fortsätter att kämpa lite till <3 / Ha det gott! / Johannaselmut krasslig

 

 

 

 

 

 

Vem ska man tro på …

… tro på, tro på när … ?

Ja det kan man undra. Jag träffar ju många hundägare, både på kurser och på trimmet. De allra flesta har fått en hel uppsjö tips och order från sina uppfödare (både erfarna och mindre erfarna sådana) och det är ju såklart jättebra men ibland undrar jag hur folk tänker?

Det handlar om saker som fodersort, fodermängd per dag, om hunden får äta tuggben, om man får kampa med valpen, om man kan träna med valpen, om man kan träna med den vuxna hunden, hur mycket aktivering den ska ha, om man ska bada hunden och så vidare.

confused-d-people-man-person-question-mark-41964491Förutom uppfödarens tips så finns det idag hur mycket information som helst på nätet och i hundböcker. Det finns mängder av instruktörer med olika inriktningar och det finns veterinärer och fysioterapeuter och hundpratare som alla har olika bakgrund och erfarenheter.

Hur i hela världen ska man veta vem man ska lita på när frågor dyker upp?

Jag har lång erfarenhet av hundar och kan ganska mycket om allt möjligt som har med hundar att göra. Men jag kan långtifrån allt! Stöter jag på ett problem så söker jag information hos källor med specialkunskaper inom det området. Jag frågar folk jag litar på, jag frågar flera olika personer, jag ifrågasätter och jag läser all möjlig forskning på nätet och i böcker och tidskrifter, och jag är källkritisk. Ibland tror jag en sak men inser sen att jag hade fel och jag är inte sämre än att jag kan ångra mig. Men jag tror att något av det allra viktigaste man kan göra som hundägare är att lära sig massor på egen hand. När jag går till veterinären med min hund så läser jag på innan och tar reda på så mycket bakgrund jag bara kan. Jag vill inte gå därifrån utan att ha förstått både diagnos och syftet med behandlingen och jag ifrågasätter gärna om något känns konstigt. Och, jag tar mina djur till veterinärer som jag litar helt och fullt på, specialister inom sina respektive områden, kunniga, intresserade och lyhörda.

Man kan inte veta allt men man kan alltid lära sig lite mer. Kunskap är makt, som det så passande heter!

Ha det gott! / Johanna

 

 

Päls, päls, päls …

… och mera päls! Vi har alltid mycket att pyssla med här på KHC men nu under våren är det som vanligt extra många vovvar som ska bli fräscha inför sommaren. Två av dagens kunder har fastnat på bild …

asta

… en mittelspitz där pälsen kortas ner inför värmen …

dexie

… och en av dagens två schnauzerkunder som kommit in för att få ordning på kalufsen!

Nu laddar vi batterierna inför en härligt hårig fredag!

Ha det gott! / Johanna

Oj vad tiden går fort!

Nu var det längesedan sist! Det har varit en händelserik vår, både trevligt och ledsamt, och som vanligt blir det mest tid för jobb och de egna djuren. Det är högtryck på trimmet och fullt av såna här …

fluff

… godingar. Vi har just nu mellan 8 och 10 veckors väntetid för klipp och trim så boka genast om ni vill ha tid under sommaren. Jag är ju oftast själv på trimmet men ibland kommer Linda och hoppar in extra. Och då har hon naturligtvis med sig sin egen praktikant …

hugo

… som förgyller dagarna för alla oss på KHC med sitt solskenshumör och glada skratt.

Kurserna är i full gång, valpkurs, LösHund-kurs och senaste nyheten SKS-kurs, en störningstränings- och koncentrationskurs för både vardagsmoment och tävlingsträning.

I slutet av mars var det tyvärr dags för tre att bli två. Min gamla tant Vinga fick sluta sina dagar och lämnade ett stort tomrum efter sig. Fjorton och ett halvt år fick jag dela med henne och som väntat var slutet det absolut svåraste jag har varit med om, trots att jag ägt många hundar och gått igenom proceduren många gånger tidigare. Älskade, knasiga, vackra, fantastiska hund. Alltid saknad och aldrig glömd!

wpid-received_10205416468750940.jpeg

Ösa och Selma ligger just nu lågt på tränings- och tävlingsfronten. Vi får försöka komma igång med motivation och satsning nu när vädret är på bättre humör. Förhoppningsvis blir det möjlighet till lite härlig utomhusträning med Team Karlstad nu under försommaren. Jag har en del tävlingar inbokade men då främst för att döma och sitta med domarelever och aspiranter. Det egna tävlandet får helt enkelt vänta lite till.

Håll tummarna för att inläggen här i bloggen kommer lite tätare framöver.

Ha det gott! / Johanna

Bloggat på nwt.se.
Rikedom 25 Jul
Desktop