En av oss…

Tankar från våra ungdomsledare, Mickan och Ida.

Öppen Fritidsverksamhet (mötesplatser, aktivitetshus, parklekar och fritidsgårdar) inom Kultur och Fritidsförvaltningen Karlstad har alltid arbetat med ungt ledarskap, äldre ungdomar leder yngre (eller jämnåriga!) inom olika aktivitetsinriktningar, vilket innebär att möjligheter ges till att pröva ett på ett ledarskap med vad allt vad det kan innebära. Att vara ungdomsledare innebär också också ett framtids- eller yrkestänk, att se studier inom en yrkesbana på kort eller lång sikt, att samla på sig erfarenheter, möjligheter och kunskap. Mickan och Ida från förra årets En av oss…/Toleransprojekt, har hoppat på ungdomsledartåget och ingår i årets ledargäng tillsammans med Majjsan, Amino och Beckan från ungdomar för trygghet, Frida från våran samarbetspartner Folkuniversitetet, Kim från UNO ungdomens hus och CG från Aktivitetshuset Orrleken. Bonnstabuss med Petra i spetsen och hennes chaufförskompis är de som tar oss fram på stora och små vägar i Sverige och Polen.

 

”Det var först ungefär ett halvt år kvar, sedan var det två månader kvar och vips sitter jag här och ska sätta mig på bussen om så lite som fem ynka dagar. 
Detta är andra året jag åker med till UNO, men första året jag ska åka mer i en ledande roll. (17 åriga lilla jag) 
Det ska bli riktigt intressant att få ta del av allt ännu en gång då jag förhoppningsvis kommer se saker och platser ur ett nytt perspektiv, detaljer som jag kanske inte hann lägga märke till förra året då jag var upptagen med alla intryck. 
I gruppen är det en riktigt fin stämning så jag tror att det kommer bli en riktigt bra resa. Vi kommer uppleva mycket jobbigt och få ta del av så otroligt mycket viktiga delar, men emellan åt kommer vi att ha det riktigt jäkla kul. 
Är taggad på dessa 350 mil i buss (kommer säkert sova bort minst 100 men resten då jädrar) restaurangbesöken och all tid däremellan kommer oxå bli riktigt kul kan jag lova. 
Så nu är det bara att börja packa (kommer till 100% börja fredag kväll sent heehee)  

En ny regel för mig i år är att klä mig efter väder, alltså inte klä sig som jag skulle göra en solig dag på stan i lilla Karlstad då jag lärde mig en läxa genom det förra året (Overall och onepiece hade ju vart nått) 

 Jättetacksam över att jag får chansen att åka iväg ett år till och med dessa människor. Detta är så såå viktigt och en av dom största resorna man kan göra både historisk, utåt och inåt sett. ”
//Mickan 

 

”Mina förväntningar inför min tredje resa till polen är som alltid att lära mig nya saker och uppleva saker jag kommer ta med mig genom hela livet och få så mycket kunskap så att jag spricker och förstås att få lära ut all kunskap jag har. Jag älskar verkligen att lära andra och bara att få kunna dela med mig av mina upplevelser och kunskaper är en upplevelse som jag tycker är helt fantastisk.

Jag ser fram emot hur jag kommer reagera den här gången eftersom jag reagerat olika gångerna jag varit där innan och om sakerna jag satte ut i Zbylitowska Góra sitter kvar. Att leda en basgrupp kommer bli så otroligt kul och jag kommer att ta vara på alla upplevelser så jag kan ta hand om gruppen så bra som möjligt. 

Jag ser verkligen fram emot att förhoppningsvis få komma in i Saunan i Birkenau då det finns så mycket känslor från min sida därifrån och jag vill verkligen hälsa på mina barn från min första resa. Sen tycker jag verkligen om Lublin så dit ser jag fram emot att åka till igen och ta revansch från nederlaget från förra åtets basgruppstävling, Majdanek som var värst för mig förra året kommer bli lika spännande i år. 

Warszawa ska bli spännande då jag älskar den staden så otroligt mycket också. Jag ser verkligen fram emot att kanske på att besöka Umslagsplatz i igen då det också finns kopplingar där som får mig och reflektera så mycket om kärlek till syskon. 

Judiska begravningsplatsen vill jag gärna dela med mig av mina tankar till hela gruppen eller bara min basgrupp för där är min största reflektion på hela resan. Till sist ser jag otroligt mycket fram emot Korczaks barnhem av kända anledningar och kärlek till den mannen. 

Jag vill framförallt bli en bättre berättare och en bättre ledare så jag kan fortsätta att sprida vidare vad vi måste berätta.”

//Ida

 

 


Senaste inläggen.
Äntligen! 15 Mar
Bloggat på nwt.se.
Desktop